Valorització d’excedents hortícoles ecològics Autors/ores Albert Ribas-Agustí Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) Anna Jofré Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) Sara Bover-Cid Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) Paraules clau: producció ecològica, fruita, hortalissa, valorització, suc, crema, valor funcional, seguretat alimentària, alta pressió hidrostàtica, pèrdues i malbaratament alimentari. Resum El fort creixement en l’oferta i la demanda de productes de l’agricultura ecològica posa en relleu la necessitat de les empreses del sector de ser innovadores i d’oferir productes sostenibles i competitius per assolir un bon posicionament en el mercat. En aquest context, la transformació dels excedents hortícoles en sucs i cremes permet un millor aprofitament dels recursos i una reducció en la generació de residus. D’altra banda, el tractament dels sucs i les cremes per altes pressions permet obtenir productes segurs, amb una vida útil més llarga i que conserven les propietats organolèptiques i el valor funcional, de manera que s’obtenen productes amb alt valor afegit. Ambdues estratègies estan en línia amb el repte actual de reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments al llarg de la cadena alimentària. Biografies de l'autor/a Albert Ribas-Agustí, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) Programa de Funcionalitat i Seguretat Alimentàries, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries(IRTA). Finca Camps i Armet s/n, Monells. Anna Jofré, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) Programa de Funcionalitat i Seguretat Alimentàries, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries(IRTA). Finca Camps i Armet s/n, Monells. Sara Bover-Cid, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) Programa de Funcionalitat i Seguretat Alimentàries, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries(IRTA). Finca Camps i Armet s/n, Monells. Descàrregues PDF Com citar Ribas-Agustí, A., Jofré, A., & Bover-Cid, S. (2021). Valorització d’excedents hortícoles ecològics. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 20, 39–44. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/149511 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Vol. 20 (2021) Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents: Els autors cedeixen a l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments. Els autors responen davant l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats. És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles. l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació, està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada. La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.