Joventut per al futur: enquesta sobre joves italians i medi ambient

Autors/ores

Paraules clau:

transdisciplinarietat, joventut i medi ambient, infoesfera, bretxa de coneixement, anàlisi lingüística

Resum

El 2020, l’Institut Universitari Salesià de Venècia va efectuar l’enquesta amb mètodes mixtos «Joventut per al Futur» a dues mostres de joves italians: 1.821 d’edat entre 14 i 18 anys, i 1.523 d’entre 19 i 29. L’enquesta preguntava sobre la relació entre la qüestió ambiental en els joves i el futur. La recerca es va dissenyar per dur a terme l’estudi amb diferents instruments i assolir troballes des de perspectives quantitatives i qualitatives, que sovint competeixen en lloc de concórrer.
Més enllà de la comparació amb els companys, ens preocupava sobretot la recerca qualitativa i aquesta és la part que es discuteix en l’article. Atès el gran nombre de participants, aquesta secció es va basar en una sola pregunta: una sol·licitud als joves perquè parlessin dels seus suggeriments sobre la relació humà / medi ambient.
Com que el nostre bagatge és semiòtic i pedagògic, el propòsit de la nostra recerca era comprendre el sentiment respecte a l’entorn i les formes en què es construeix el significat dins de les llengües juvenils, més enllà dels estereotips i els enganys interpretatius del llenguatge. També proposar elements i oportunitats formatives per aproximar-nos a «l’estat de les coses» interceptant l’extensa (des)informació de la infoesfera, destacant els elements que transmeten les representacions a través de les quals construïm i mapem la nostra imatge del món. És un tema actualment ineludible per a l’educació.

Descàrregues

Publicat

2024-05-02

Com citar

Mazza, S. (2024). Joventut per al futur: enquesta sobre joves italians i medi ambient. Revista Catalana De Pedagogia, 25, 37–54. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/150670