Alfabetització informacional i aprenentatge reflexiu: de les fake news a l’anàlisi crítica de les fonts d’informació en la formació de mestres

Autors/ores

  • Azahara Cuesta García Universitat de Barcelona
  • Jessica Espitia Labrador

Paraules clau:

Alfabetització informacional, pensament crític, aprenentatge reflexiu, aprenentatge de llengües, formació inicial de professorat.

Resum

La construcció de democràcies informades en la societat digital actual passa per la necessitat d’una alfabetització digital integral de la ciutadania que es basi en el desenvolupament d’habilitats informacionals i de pensament crític en paraŀlel al de les competències comunicatives. Les estratègies de cerca, selecció i anàlisi crítica de les fonts d’informació exerceixen un rol fonamental en el desenvolupament de la competència crítica i informacional, totes dues transversals en la formació del professorat. L’article descriu una proposta d’intervenció didàctica dissenyada en un context de formació inicial de mestres d’educació primària, sobre la base d’una anàlisi prèvia de dificultats trobades en relació amb la gestió de les fonts d’informació en el discurs expositiu. L’objectiu de la intervenció va ser estimular l’atenció sobre diverses estratègies de cerca, selecció i anàlisi crítica entre fonts diferents durant el procés d’escriptura d’un text expositiu acadèmic, motivant els estudiants a reflexionar sobre les seves pròpies habilitats informacionals, tant en textos no acadèmics (fake news) com en textos acadèmics. L’article presenta els resultats de l’experiència, pel que fa a l’ús de les fonts d’informació observable en els textos inicials i finals del professorat i les seves reflexions durant el procés d’escriptura.

Paraules clau: Alfabetització informacional, pensament crític, aprenentatge reflexiu, aprenentatge de llengües, formació inicial de professorat.

Biografies de l'autor/a

Azahara Cuesta García, Universitat de Barcelona

Professora associada del Departament d’Educació Lingüística i Literària de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. Investigadora predoctoral a proPIC Europa (Erasmus+) i membre del grup DIDAL (Dinàmiques d’Innovació Docent per a l’Aprenentatge de Llengües).

Jessica Espitia Labrador

Professora associada del Departament d’Educació Lingüística i Literària de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.
A/e: jessicaespitia@ub.edu

Descàrregues

Com citar

Cuesta García, A., & Espitia Labrador, J. (2020). Alfabetització informacional i aprenentatge reflexiu: de les <i>fake news</i> a l’anàlisi crítica de les fonts d’informació en la formació de mestres. Revista Catalana De Pedagogia, 17, 75–97. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/146727

Número

Secció

Tema monogràfic. La relació entre l’escola i la democràcia