Usos lingüístics a la UIB: l’anglès a l’aula

Autors/ores

  • Rosa Calafat-Vila Universitat de les Illes Balears

Paraules clau:

usos lingüístics, ideologies lingüístiques hegemòniques, internacionalització, llengües acadèmiques a la Universitat de les Illes Balears.

Resum

L’objectiu d’aquest article és aportar algunes consideracions a l’entorn de l’ús a l’aula de la llengua anglesa, en tant que llengua franca acadèmica internacional, en l’àmbit universitari català, concretament en el de Mallorca. Volem respondre, encara que sigui parcialment, a la qüestió de fins a quin punt els recursos culturals i econòmics d’aquesta llengua d’ús internacional influeixen en els usos lingüístics del col·lectiu docent que imparteix assignatures de grau en anglès a la Universitat de les Illes Balears (UIB). A partir d’un qüestionari s’avalua, per una banda, la motivació d’aquest col·lectiu; i, per l’altra, se n’extreu les ideologies lingüístiques subjacents. En el context descrit, la llengua catalana, que fins ara havia de resistir a la pressió de l’espanyol, idioma hegemònic de l’Estat, es troba empesa pel pes de la globalització.

Paraules clau: usos lingüístics, ideologies lingüístiques hegemòniques, internacionalització, llengües acadèmiques a la Universitat de les Illes Balears.

Biografia de l'autor/a

Rosa Calafat-Vila, Universitat de les Illes Balears

Doctora en Filologia Catalana. Titular d'Universitat de les Illes Balears. Coordinadora de Política Lingüística de la UIB.  

Descàrregues

Publicat

03-06-2019

Número

Secció

Secció monogràfica. La llengua catalana i la mundialització