Napping: una metodologia per a l'avaluació sensorial de vins : aplicació a l'estudi de vins catalans i xilens

Autors/ores

  • Mónica Bécue-Bertaut
  • Xavier Tomàs i Morer
  • Jérôme Pagès
  • Elisabeth Morand

Resum

Es presenta en aquest article un nova metodologia per a l'avaluació sensorial de productes alimentaris d'una manera global, no condicionada a un determinat conjunt de descriptors de notes específiques del producte, sinó a una percepció global del producte. El procediment es fonamenta en la disposició de les mostres tastades sobre unes estovalles (napping) d'acord amb la seva similitud. El tractament estadístic dels resultats, les rotacions procrustes i l'anàlisi factorial múltiple permeten l'obtenció d'informació tant de les mostres com dels tastadors. En l'article es presenta l'experiència realitzada a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, organitzada per l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (ACCA), l'Agrocampus de Rennes, la Universitat Politècnica de Catalunya, l'Institut Químic de Sarrià i amb el suport de l'ambaixada de França, relativa a la degustació, de divuit tastadors, de diferents vins catalans i xilens.

Descàrregues

Publicat

2007-03-15

Com citar

Bécue-Bertaut, M., Tomàs i Morer, X., Pagès, J., & Morand, E. (2007). <i>Napping</i>: una metodologia per a l’avaluació sensorial de vins : aplicació a l’estudi de vins catalans i xilens. TECA: Tecnologia I Ciència Dels Aliments, 51–60. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/3685.001

Número

Secció

Control