Pioners de l’animació audiovisual de la postguerra a Catalunya

Autors/ores

  • Teresa Martínez Figuerola Doctora en disseny per la Universitat de Barcelona i coordinadora del Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social (GREDITS), Bau, Centre Universitari de Disseny de Barcelona.
  • Xavier Cubeles Bonet Professor del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra i membre d’EURECAT, Centre Tecnològic de Catalunya, Barcelona.
  • Maria Pagès Llicenciada en comunicació audiovisual i col·laboradora de la línia Memòria Històrica i Identitat Cultural en el Disseny del Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social (GREDITS), Barcelona.

Paraules clau:

pioners, indústria cinematogràfica, animació, Catalunya, postguerra, política cultural.

Resum

Aquest article recull els resultats de la recerca realitzada sobre l’origen i evolució de la indústria cinematogràfica de l’animació a Catalunya durant els anys de la postguerra. Concretament, el treball se centra en el període comprès entre el 1942 i el 1951, època de gran esplendor creativa i emprenedora en aquesta indústria al país. Es van impulsar diferents projectes en aquest camp a la ciutat de Barcelona, la qual, tot i les circumstàncies extraordinàriament difícils del moment, va esdevenir centre de referència de la producció d’obres d’animació cinematogràfica a Espanya, algunes de les quals van aconseguir una certa projecció i reconeixement a escala internacional. El text s’estructura en els quatre apartats següents: 1) context polític, econòmic i cultural; 2) projectes empresarials; 3) talent creatiu, i 4) consideració final.

PARAULES CLAU: pioners, indústria cinematogràfica, animació, Catalunya, postguerra, política cultural.

Descàrregues

Com citar

Martínez Figuerola, T., Cubeles Bonet, X., & Pagès, M. (2016). Pioners de l’animació audiovisual de la postguerra a Catalunya. Comunicació. Revista De Recerca I d’anàlisi, 33(1), 53–74. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TC/article/view/140982

Número

Secció

Articles