L’aprenentatge a l’aire lliure a educació infantil i primària a Catalunya
Palabras clave:
natura, rol docent, joc lliure, aprenentatge a l’aire lliure, escola boscResumen
Des del segle passat hi ha hagut iniciatives educatives d’apropar l’infant a la natura, i Catalunya n’és un exemple. Aquesta recerca analitza i descriu l’aprenentatge a l’aire lliure a quatres escoles catalanes a partir d’una investigació qualitativa interpretativa. Les dades es recullen mitjançant dos instruments: l’observació directa no participant a cent setanta-quatre infants d’infantil i primària, i l’entrevista a quatre mestres de les escoles i a infants de primària. Tot, a partir de la concreció de quatre dimensions apriorístiques: l’entorn natural, el rol de l’educadora, l’ús educatiu de l’entorn natural i la veu dels infants. Els resultats obtinguts indiquen que la mostra seleccionada aposta per la metodologia escola bosc, freqüenta entorns naturals silvestres i l’ús educatiu de l’entorn és el joc lliure com a atenció a la diversitat, acollida de necessitats i interessos, i motor d’aprenentatge. El rol de la mestra a la natura és el d’observar activament, guiar els infants i intervenir sense interferir. Els infants entrevistats són conscients del respecte a la natura i del que hi aprenen. Cal seguir investigant, atès que és un tema emergent a Catalunya que suscita un gran interès educatiu.
Descargas
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
La propiedad intelectual de los artículos es de sus respectivos autores.
Los autores/as en el momento de entregar los artículos a la Revista Catalana de Pedagogia para solicitar su publicación aceptan los siguientes términos:
- Conceden a la Societat Catalana de Pedagogia (filial del Institut d'Estudis Catalans) los derechos de reproducción, comunicación pública y distribución de los artículos presentados para su publicación en la Revista Catalana de Pedagogia.
- Responden ante la Societat Catalana de Pedagogia, de la autoría y la originalidad de los artículos presentados.
- Es responsabilidad de los autores/as la obtención de los permisos para la reproducción de todo el material gráfico incluido en los artículos.
- La Societat Catalana de Pedagogia está exenta de toda responsabilidad derivada de la eventual vulneración de derechos de propiedad intelectual por parte de los autores/as.
- Los contenidos publicados en la revista están sujetos -a menos que se indique lo contrario en el texto o en el material gráfico- a una licencia Reconocimiento - No comercial - Sin obras derivadas 3.0 España (by-nc-nd) de Creative Commons, cuyo texto completo se puede consultar en http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Así pues, se autoriza al público en general a reproducir, distribuir y comunicar la obra siempre que se reconozca la autoría y la entidad que la publica y no se haga un uso comercial ni obra derivada.
- La revista no se hace responsable de las ideas y opiniones expuestas por los autores/as de los artículos publicados.