El Màster d’Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania: la seva significació per als estudis de gènere a Catalunya

Autors/ores

  • Nuria Pumar Beltrán Universitat de Barcelona (Barcelona)
  • Rosa Guitart i Aced Universitat de Vic (Vic)

Paraules clau:

Estudis de dones, transversalitat de gènere, interdisciplinarietat, metodologia docent, pedagogies crítiques, pedagogies feministes.

Resum

L’article explica què va implicar per als estudis de gènere a Catalunya la creació d’un màster interuniversitari oficial, a iniciativa de les dones recercadores de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere. Els seus orígens, fruit d’un context polític favorable i del compromís de les vuit universitats partícips, expliquen que siguin els estudis de referència sobre feminismes i dones en el mapa universitari català actual. El seu programa, marcadament multidisciplinari, ofereix a l’alumnat una especialització en les epistemologies feministes i alhora una transversalitat de la perspectiva de gènere a disciplines tradicionals de les humanitats i les ciències socials. Essent ja uns estudis clarament consolidats, se’n fa una valoració crítica i es posa l’accent en algunes de les seves mancances i reptes pendents. En un màster que presenta una gran diversitat de metodologies docents, l’article aporta, en el marc de l’assignatura d’educació i gènere, una manera de posar en pràctica els postulats de pedagogies crítiques i feministes.

Descàrregues

Publicat

2021-12-17

Com citar

Pumar Beltrán, N., & Guitart i Aced, R. (2021). El Màster d’Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania: la seva significació per als estudis de gènere a Catalunya. Revista Catalana De Pedagogia, 21, 59–70. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/149349

Número

Secció

Articles d'experiències