Educar en el moment present: estudi de les percepcions dels futurs docents sobre un taller de mindfulness

Autors/ores

  • Irene Lopez Secanell Florida Universitària (València)
  • Jeroni Méndez Cabrera Universitat de València (València)

Paraules clau:

atenció plena, consciència, educació, mindfulness, formació docent, educació secundària.

Resum

Aquest treball té l’objectiu d’analitzar les percepcions de futurs docents sobre un taller d’atenció plena desenvolupat durant la seva formació al Màster en Formació del Professorat de Secundària entre els anys 2018 i 2020. Pretenem conèixer quins són els beneficis immediats produïts arran de diferents pràctiques de mindfulness, així com les dificultats per aplicar aquesta tècnica. S’hi ha utilitzat una metodologia qualitativa mitjançant qüestionaris amb preguntes obertes enfocades a conèixer els canvis percebuts pels participants, les idees sobre la pràctica, possibles contratemps i propostes de millora del taller. Els resultats confirmen que els principals canvis fan referència a la relaxació, la reducció d’estrès, la millora en l’atenció i el coneixement d’un mateix. Amb relació als reptes pedagògics, es consideren la gestió del temps i la formació docent com dos dels punts més importants. Concloem que cal incloure tallers d’atenció plena dins de la formació del professorat, per tal que els docents puguin incorporar aquesta pràctica a les seves formes de vida i, consegüentment, ensenyar-la al seu alumnat.

Paraules clau: Atenció plena, consciència, educació, mindfulness, formació docent, educació secundària.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Irene Lopez Secanell, Florida Universitària (València)

Profesora doctora en la Florida Universitària en la Unidad de Educación. Coordinadora de la especialidad de educación física del Máster en formación del profesorado de educación secundaria.

Jeroni Méndez Cabrera, Universitat de València (València)

PDI Ajudant Doctor a la Universitat de València. Àrea de coneixement: Didàctica de la llengua i la literatura
Departament: Didpactica de la Llengua i la Literatura

Descàrregues

Publicat

2021-03-31

Com citar

Lopez Secanell, I., & Méndez Cabrera, J. (2021). Educar en el moment present: estudi de les percepcions dels futurs docents sobre un taller de <i>mindfulness</i>. Revista Catalana De Pedagogia, 20, 26–40. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/148780

Número

Secció

Articles de recerca