Evolució del pràcticum d’educació social a la Universitat de Barcelona: de biennal a anual

Autors/ores

  • Montse Freixa Universitat de Barcelona
  • Ainoa Mateos Universitat de Barcelona
  • Sandra Girbés Universitat de Barcelona

Paraules clau:

Pràcticum, educació social, reciprocitat, corresponsabilitat, biennal, anual.

Resum

Durant el curs acadèmic 2019-2020 el pràcticum d’educació social de la Universitat de Barcelona va passar d’un model de pràctiques seqüenciat en dos cursos acadèmics (biennal) a un únic curs (anual), mantenint el model de reciprocitat i corresponsabilitat. Les veus dels diferents agents del pràcticum (supervisors i supervisores, tutors i tutores i alumnat) que demanaven que la seqüència formativa de les pràctiques es realitzés en un únic curs van ser el revulsiu del canvi. Aquesta transició al nou model s’ha vist marcada en el seu primer any d’implementació per la pandèmia de la COVID-19. En aquest article es presenten els resultats preliminars de la implementació i l’avaluació del pràcticum anual. Els resultats avalen l’adequació i la satisfacció amb el canvi de model tant per la majoria dels centres com pel professorat supervisor. Respecte a l’alumnat, alguns mostren la seva desavinença a cursar totes les hores en un sol curs. En l’àmbit de la gestió i la coordinació del pràcticum, el canvi de model permet definir i mantenir indicadors de qualitat del pràcticum. La reducció del nombre de places que cal cobrir ha possibilitat la revisió de l’oferta actual i ha permès mantenir només aquelles places que són tutoritzades per un professional de l’educació social.

Paraules clau: Pràcticum, educació social, reciprocitat, corresponsabilitat, biennal, anual.

Biografies de l'autor/a

Montse Freixa, Universitat de Barcelona

Departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació. Facultat d’Educació. Universitat de Barcelona. Passeig de la Vall d’Hebron 171, Edifici Llevant, planta 2.

Ainoa Mateos, Universitat de Barcelona

Departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació. Facultat d’Educació. Universitat de Barcelona. Passeig de la Vall d’Hebron 171, Edifici Llevant, planta 2.

Sandra Girbés, Universitat de Barcelona

Departament de Didàctica I Organització Educativa. Facultat d’Educació. Universitat de Barcelona. Passeig de la Vall d’Hebron 171, Edifici Llevant, planta 2.

Descàrregues

Publicat

2021-01-19

Com citar

Freixa, M., Mateos, A., & Girbés, S. (2021). Evolució del pràcticum d’educació social a la Universitat de Barcelona: de biennal a anual. Revista Catalana De Pedagogia, 19, 24–38. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/148386

Número

Secció

Articles d'experiències