El Trobat, torbato o malvasia del Rosselló, visió històrica als territoris de parla catalana

Autors/ores

  • Josep Maria Puiggròs i Jové

Resum

La Institució Catalana d'Estudis Agraris ha impulsat aquesta jornada amb la intenció de buscar fonts comunes de la viticultura dels Països Catalans. L'elecció de la varietat trobat, torbato, tourbat o malvasia del Rosselló reflecteix aquest fet, ja que es tracta d'una varietat de cep que a partir del llibre de Ponç d'Icard (1564), surt mencionada en diversos documents, tant al Principat (on fins ara s'han trobat els més antics) com a l'Alguer, la Catalunya del Nord i, fins i tot, el País Valencià. Aquesta varietat, que pertany al grup de les malvasies, a partir de la segona meitat del segle XX quasi va desaparèixer de la part continental. Avui es troba en un procés de recuperació a partir de la continuïtat a l'Alguer, que ha estat d'on ha vingut el material vegetal utilitzat per a la seva recuperació a la Catalunya del Nord. Aquest procés fins ara no s'ha produït al Principat. En aquest treball hem seguit l'evolució històrica, la distribució geogràfica i també els diferents noms com es coneix o s'ha conegut el trobat en els diferents indrets, des dels inicis fins avui. A la vegada, hem fet algunes hipòtesis sobre la seva arribada a l'Alguer.

Descàrregues

Publicat

2014-12-03

Com citar

Puiggròs i Jové, J. M. (2014). El Trobat, <i>torbato</i> o malvasia del Rosselló, visió històrica als territoris de parla catalana. Dossiers Agraris, (17), 15–26. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/86711.001