Ambrose Martin: nacionalista irlandès. Del quarter d’Estat Català a la defensa del govern d’Euzkadi

Autors/ores

  • Pere Soler Paricio Université de Bretagne Sud

Paraules clau:

Irlanda, Catalunya, País Basc, París, període d’entreguerres, Guerra Civil espanyola, Estat Català, Partit Nacionalista Basc, «aberrians», Sinn Féin, IRA, «antitractadistes».

Resum

Aquest article estudia la història de vida i l’activitat política d’Ambrose Victor Martin, nacionalista irlandès que milità en el Sinn Féin, combaté en la Guerra de la Independència irlandesa, i més endavant prengué part en la Guerra Civil irlandesa en tant que integrant de les forces antitractadistes. L’interès que suscita aquest personatge per a la historiografia catalana i espanyola rau en el fet que durant els anys vint establí relacions amb Estat Català i alguns nacionalistes bascos. L’article presta una especial atenció a aquestes relacions, en particular a l’associació de l’irlandès amb Estat Català, així com a la defensa del País Basc que Martin dugué a terme a Irlanda durant la Guerra Civil espanyola.

Biografia de l'autor/a

Pere Soler Paricio, Université de Bretagne Sud

Laboratoire HCTI EA 4249 - Université de Bretagne Sud

Descàrregues

Com citar

Soler Paricio, P. (2021). Ambrose Martin: nacionalista irlandès. Del quarter d’Estat Català a la defensa del govern d’Euzkadi. Butlletí De La Societat Catalana d’Estudis Històrics, (32), 91–122. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/BSCEH/article/view/149492

Número

Secció

Articles