Les entrevistes sociolingüístiques repetides al llarg dels anys : dos casos d’italians a Catalunya i la seva història conversacional

Autors/ores

  • Rosa Maria Torrens Guerrini Universitat de Barcelona

Paraules clau:

italians, usos lingüístics, història conversacional, estructura identitària.

Resum

El present article té com a objectiu demostrar la importància de realitzar estudis de tipus qualitatiu aprofundit, posant d’exemple dos estudis de cas repetits al llarg dels anys. Es vol mostrar com els italians de Catalunya descriuen, a partir de diferents fases analítiques, els factors de què pot dependre l’ús de la llengua catalana al llarg del temps, juntament amb les actituds i la preferència lingüística que tenen. Amb aquesta finalitat, es presenten estudis anteriors i actuals i es descriuen de manera detallada la metodologia i el tipus d’anàlisi de les dades. Així mateix, s’introdueixen i es mostren amb exemples alguns elements lingüístics formals i de contingut que es repeteixen en el temps, i els conceptes específics que els relacionen — com ara estructura identitària i història conversacional.

Paraules clau: italians, usos lingüístics, història conversacional, estructura identitària.

Biografia de l'autor/a

Rosa Maria Torrens Guerrini, Universitat de Barcelona

Rosa Maria Torrens Guerrini, rtorrens@ub.edu, rmtorrens@gmail.com, Titular, Universitat de Barcelona, Departament de Llengües i Literatures Modernes i Estudis Anglesos, Secció de Francès, Italià, Gallec i Portuguès, Gran Via de les Corts Catalanes 585, 08007 Barcelona.

Descàrregues

Publicat

14-07-2020

Número

Secció

Secció monogràfica. «Trajectòries sociolingüístiques: nous i vells parlants»