El paper de la premsa en la implantació de la reforma de l’ortografia catalana

Autors/ores

  • Helena Borrell Carreras Universitat Oberta de Catalunya

Paraules clau:

ortografia, autoritat lingüística, ideologia, acadèmia de la llengua, lleialtat lingüística, català.

Resum

Aquest article investiga el paper dels mitjans de comunicació escrits catalans en la implantació de la normativa ortogràfica arran de la publicació de la proposta d’Ortografia catalana (OIEC) per part de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) l’any 2016. L’objectiu de l’estudi és descriure la reacció — tant positiva com negativa— de la comunitat lingüística als mitjans de comunicació de massa i comparar-la amb altres reformes dutes a terme i amb altres comunitats lingüístiques per analitzar què hi ha darrere dels canvis. Aquest estudi també pretén fer una reflexió sobre l’autoritat de les acadèmies de la llengua.

Paraules clau: ortografia, autoritat lingüística, ideologia, acadèmia de la llengua, lleialtat lingüística, mitjans de comunicació de massa, català.

Biografia de l'autor/a

Helena Borrell Carreras, Universitat Oberta de Catalunya

Soc doctora en Llengües Modernes per la Universitat d'Exeter, al Regne Unit, amb una tesi multidisciplinària sobre la traducció de l'anglès al català en registre col·loquial. També soc postgraduada en Llengua Catalana: Correcció de Textos Orals i Escrits per la Universitat de Girona. Actualment treballo com a professora de llengua castellana a la Universitat de Cardiff i soc professora col·laboradora a la UOC. També em dedico a la traducció i correcció. 

Descàrregues

Publicat

04-06-2019