Vino e vocazione Autors/ores Girolamo Cusimano Resum La conferència versa sobra el desenvolupament històric del conreu de la vinya i de les qualitats dels seus vins a Sicília. Tot i que la planta i el producte són emblemàtics del món mediterrani des de l'antiguitat grecollatina, el seu pes econòmic i territorial no va ser significatiu a l'illa fins a l'època moderna. Per tant, no serà fins el segle XVIII quan la viticultura siciliana mostra una forta embranzida gràcies a la revalorització que els anglesos van fer dels vins sicilians, especialment el Marsala. És el moment en què la superfície destinada a la viticultura experimenta un augment considerable en detriment del conreu blader. Al segle XIX s'evindencia un paral·lelisme entre l'evolució de la superfície viticultora siciliana i la d'altres contrades properes. En efecte, la crisi de la vinya francesa per culpa de la fil·loxera va fer que la superfície destinada a la vinya augmentés espectacularment. Així a finals de segle s'havien doblat les hectàrees respecte al nombre que hi havia a mitjan de segle. Tot i així Sicília també va ser atacada per la malura i van haver de replantar-se ceps de peu americà, amb tot l'expansió de la producció que havia creat un mercat consistent vers a Itàlia i a l'estranger va poder amortir el cop. Als anys setanta la viticultura siciliana va experimentar una forta renovació concretada en l'obtenció de vins de qualitat superior i en la disminució de la producció, per això, s'havien de fer canvis endegats per polítiques estatals i europees especifíques, que havien d'afectar a diversos àmbits: l'econòmic (inversions), el territorial (regadius, canvis de conreus) i el social (emigració, aculturació). El resultat és que a començament del segle XXI s'havien reduït més de la meitat de les hectàries que hi havia a mitjan segle XX. La qualitat del vi ha variat notablement amb la introducció de ceps francesos. Del vi antic i aspre, n'ha sortit un de més suau destinat a un públic més ampli i divers. La gran difusió del vi sicilià pot ser que provoqui, doncs, una altra destrucció, és a dir, la de la Sicília cerealícola per antonomàsia. Descàrregues Text complet Publicat 2008-06-09 Com citar Cusimano, G. (2008). Vino e vocazione. Treballs De La Societat Catalana De Geografia, (63), 71–81. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/35669.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número Núm. 63: 2007 Secció Conferències Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista Treballs de la Societat Catalana de Geografia per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la Societat Catalana de Geografia (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista Treballs de la Societat Catalana de Geografia. Els autors responen davant la Societat Catalana de Geografia, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La Societat Catalana de Geografia, està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.Treballs de la Societat Catalana de Geografia no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.