La cartografia històrica de l’Instituto Geográfico Nacional, font per l’estudi de nuclis urbans: el cas de Colmenar Viejo (Madrid)

Autors/ores

  • Andrés Arístegui Cortijo Instituto Geográfico Nacional

Paraules clau:

cartografia, topografia, escala, cadastre, nucli urbà.

Resum

Aquest article analitza les fonts documentals de l´Instituto Geográfico Nacional que poden ser utilitzades per estudiar el creixement experimentat per un nucli urbà de l’Àrea Metropolitana de Madrid, Colmenar Viejo, centrant-se en la cartografia emprada per observar els orígens del procés metropolità: l’atles geogràfic de Tomás López (s. xviii), la Topografia Cadastral d’Espanya (1861-1870), els treballs realitzats en el marc del Mapa Topogràfic d´Espanya a escala 1:50.000 (1870-1945), i el Mapa Nacional Topogràfic Parcel·lari (1949-1952). La principal conclusió extreta radica en què la riquesa de la informació, el detall de l’escala i la minuciositat amb la que es va elaborar la Topografia Cadastral d’Espanya de meitat del segle xix no es va tornar a aconseguir en zones urbanes fins al cap d’un segle després.

Paraules clau: cartografia, topografia, escala, cadastre, nucli urbà.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Com citar

Arístegui Cortijo, A. (2015). La cartografia històrica de l’Instituto Geográfico Nacional, font per l’estudi de nuclis urbans: el cas de Colmenar Viejo (Madrid). Treballs De La Societat Catalana De Geografia, (79), 175–194. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/138060

Número

Secció

Notes i documentació