La configuració de la premsa valencianista democràtica (1976-1987)

Autors/ores

  • Francesc Martínez Sanchis Universitat de València

Paraules clau:

nou valencianisme, identitat valenciana, autonomia política, Batalla de València, llengua minoritzada, normalització lingüística.

Resum

La fi del sistema repressor franquista contra la cultura valenciana va crear un ambient favorable al desenvolupament de la premsa en català. Durant la transició democràtica i la primera legislatura autonòmica, entre 1976 i 1987, van nàixer al País Valencià 112 revistes escrites en català o bilingües amb un ús preferent d’aquesta llengua, que configuren la primera premsa valencianista de la democràcia. Per analitzar-la hem realitzat una recerca en tretze centres hemerogràfics i arxius. Això ha permés fer un estudi bibliomètric del sector per a determinar-ne les característiques. Una de les conclusions d’aquest article és que aquestes publicacions no van consolidar un mercat normalitzat, tant de lectors com publicitari, ni tampoc han estat determinants en la normalització lingüística. Aquests mitjans de comunicació van sofrir entrebancs polítics i econòmics en un context històric enterbolit per l’anomenada Batalla de València i el regionalisme conservador conegut com a blaverisme, que qüestiona la unitat de la llengua catalana i la seua normalització.

PARAULES CLAU: nou valencianisme, identitat valenciana, autonomia política, Batalla de València, llengua minoritzada, normalització lingüística.

Biografia de l'autor/a

Francesc Martínez Sanchis, Universitat de València

Periodista i doctor en comunicació.
Professor associat de la Universitat de València.

Descàrregues

Com citar

Martínez Sanchis, F. (2015). La configuració de la premsa valencianista democràtica (1976-1987). Comunicació. Revista De Recerca I d’anàlisi, 32(1), 9–34. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TC/article/view/137982

Número

Secció

Articles