La cultura escolar en centres educatius d'educació primària que s'enfoquen cap al canvi educatiu

Autors/ores

  • Judit Pladevall Vilavendrell Universitat Autònoma de Barcelona

Paraules clau:

Cultura escolar, innovació educativa, cultura organitzacional, cultura del canvi, canvi educatiu, Programa Escola Nova 21.

Resum

La societat del segle XXI s’exposa als desafiaments d’un món que canvia ràpidament. Inclosa en aquesta realitat, l’educació és un reflex de totes aquestes transformacions i apareix la necessitat de canvi i millora de la teoria i la pràctica educativa. La recerca s’ha desenvolupat amb l’objectiu d’identificar les característiques culturals comunes entre centres educatius d’educació primària que s’enfoquen cap al canvi educatiu en el context català.
En primer lloc, es presenta molt breument el marc teòric de referència basat en elements d’innovació educativa, cultura escolar, cultura innovadora i anàlisi de la realitat catalana quant a innovació. Les bases metodològiques i els aspectes empírics de la recerca són de tipus qualitatiu i estan centrades en l’estudi de tres casos d’escoles d’educació primària incloses en el Programa Escola Nova 21, escoles que es defineixen explícitament a favor dels canvis educatius per a la millora educativa del seu centre. A partir dels resultats de l’estudi es pot concloure que existeix una coherència entre les diverses manifestacions culturals dels tres centres (conceptuals, simbòliques i comportamentals); a més, presenten característiques comunes respecte a les dimensions de la innovació educativa.

Paraules clau: Cultura escolar, innovació educativa, cultura organitzacional, cultura del canvi, canvi educatiu, Programa Escola Nova 21.

Descàrregues

Publicat

2021-04-16

Com citar

Vilavendrell, J. P. (2021). La cultura escolar en centres educatius d’educació primària que s’enfoquen cap al canvi educatiu. Revista Catalana De Pedagogia, 20, 41–56. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/149057

Número

Secció

Articles de recerca