El pensament crític: competència bàsica en un context virtual d’emergència educativa

Autors/ores

  • Alma Arcelia Ramírez Íñiguez Unviersidad Autónoma de Baja California

Paraules clau:

Pensament crític, ensenyament universitari, adaptació educativa, educació virtual, programes d’estudi, emergència educativa.

Resum

El context de la pandèmia causada per la COVID-19 ha representat diversos reptes per a les institucions educatives, entre els quals destaca l’adaptació dels programes d’estudi presencials a les alternatives d’educació virtual o a distància. L’experiència que es presenta en aquest treball mostra l’ajust, a aquesta modalitat, d’una assignatura de la llicenciatura en ciències de l’educació en una universitat mexicana, tenint en compte la manca de recursos (com ara, portàtils personals) per part d’alguns estudiants, així com la necessitat de repensar els continguts del programa en relació amb l’emergència sanitària. Això últim, considerant que la pandèmia va modificar les dinàmiques educatives i socials quotidianes i, per tant, va ser necessari ressituar l’ensenyament en les condicions de la situació actual. Per a això, es van analitzar i es van replantejar els aspectes següents: 1) objectius d’aprenentatge i competències professionals; 2) metodologia d’ensenyament i aprenentatge, i 3) estratègies d’avaluació. Com a eix central d’aquest replantejament, es va destacar l’ús del pensament crític com una competència fonamental per a l’adquisició dels coneixements propis de l’assignatura, així com per al desenvolupament de les habilitats implicades en els objectius d’aprenentatge.

Paraules clau: Pensament crític, ensenyament universitari, adaptació educativa, educació virtual, programes d’estudi, emergència educativa.

Biografia de l'autor/a

Alma Arcelia Ramírez Íñiguez, Unviersidad Autónoma de Baja California

Alma Arcelia Ramírez Iñiguez és pedagoga per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, màster en Recerca en Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Educació per la Universitat de Barcelona. Durant la seva trajectòria professional, s'ha exercit en l'àrea de l'avaluació educativa en l'àmbit de l'educació superior. En recerca, s'ha enfocat a l'estudi de l'educació inclusiva i intercultural, i la relació entre l'educació i la inclusió social a Llatinoamèrica i Espanya. A més, ha participat en diferents grups de recerca com el Grup de Recerca en Educació Intercultural de la Universitat de Barcelona i l'Institut Internacional de Planificació de l'Educació (IIPE-UNESCO Buenos Aires). Actualment, és professora i investigadora a la Facultat de Ciències Humanes de la Universitat Autònoma de Baixa Califòrnia, Mèxic.


Descàrregues

Publicat

2020-10-14

Com citar

Ramírez Íñiguez, A. A. (2020). El pensament crític: competència bàsica en un context virtual d’emergència educativa. Revista Catalana De Pedagogia, 18, 83–97. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/148269

Número

Secció

Articles d'experiències