Identificació i anàlisi de processos de millora de la convivència escolar en centres d’educació primària a Catalunya
Paraules clau:
Convivència, conflictes, escola primària, bones pràctiques, processos de millora.Resum
La millora de la convivència en els centres educatius constitueix una temàtica d’extraordinària rellevància a la qual s’ha dedicat una notable atenció durant els últims anys. Hi ha un acord social unànime davant de la idea que la convivència pacífica a l’escola constitueix un fi en si mateix (la formació de ciutadans cívics i responsables) i és una condició indispensable per a l’aprenentatge i l’èxit escolar. La dificultat rau en l’assoliment de resultats tangibles, que transcendeixin els projectes i les declaracions benintencionades, afavoreixin l’aprenentatge, possibilitin el funcionament harmònic de la institució i reforcin la motivació dels participants. L’article aporta resultats derivats de l’anàlisi i l’exploració de processos de millora que s’han dut a terme en escoles de Catalunya. Suposa, per tant, un intent d’endinsar-se en el terreny dels processos d’innovació escolar. Per això, en primer lloc, efectua una visió panoràmica de les principals línies de recerca i innovació desenvolupades durant els últims vint anys de la qual es desprèn la conveniència d’efectuar aproximacions naturalistes als processos de millora durant el seu desenvolupament. Tot seguit s’exposa el disseny i la metodologia de l’estudi realitzat per continuar amb l’anàlisi dels resultats obtinguts. Tot això condueix a considerar algunes pautes o idees per a l’acció.
Paraules clau: Convivència, conflictes, escola primària, bones pràctiques, processos de millora.
Descàrregues
Descàrregues
Com citar
Felip Jacas, N., & Joan Teixidó Saballs, J. (2019). Identificació i anàlisi de processos de millora de la convivència escolar en centres d’educació primària a Catalunya. Revista Catalana De Pedagogia, 15, 117–140. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RCP/article/view/145750
Número
Secció
Tema monogràfic. La recerca en educació, un repte
Llicència
La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors i autores.
Els autors/es en el moment de lliurar els articles a la Revista Catalana de Pedagogia per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:
- Concedeixen a la Societat Catalana de Pedagogia (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la Revista Catalana de Pedagogia.
- Responen davant la Societat Catalana de Pedagogia, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.
- És responsabilitat dels autors/es l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.
- La Societat Catalana de Pedagogia, està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors/es.
- Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
- La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors/es dels articles publicats.