Diferenciació de vins de la varietat trepat : utilització de tècniques moleculars Authors Anna Puig Pujol Abstract Determinar la varietat amb la qual ha estat elaborat un vi es presenta com un aspecte interessant des del punt de vista de la traçabilitat del producte i de la detecció de fraus en el sistema de controls reglamentaris de les diferents denominacions d'origen. En el cas de la DO Conca de Barberà, on la varietat autòctona trepat i els vins elaborats a partir d'aquesta representen un símbol de reconeixement de la zona, el fet de poder autentificar l'origen varietal del producte és un dels factors de qualitat més valorats pels consumidors en la decisió d'adquirir-lo. L'obtenció i anàlisi de l'ADN procedent de possibles restes de raïm encara presents en els vins s'utilitza per a identificar la varietat amb què s'han elaborat. Això ha estat possible en el cas de vins negres, en què el contacte amb la pell durant un període més o menys llarg durant la fase de maceració permet obtenir restes d'ADN vegetal. Però en vins rosats, en què la possibilitat d'obtenir- ne és més reduïda pel menor temps de maceració, l'aplicació d'aquesta tècnica ha estat menys estudiada. El treball que es presenta demostra la utilitat d'una tècnica molecular: l'anàlisi de l'ADN mitjançant marcadors microsatèl·lits, per a la caracterització varietal de vins de la varietat trepat. S'han analitzat deu vins en rama monovarietals de trepat, sis d'elaborats a escala industrial i quatre d'elaborats a escala experimental, mitjançant vint marcadors microsatèl·lit. Els resultats obtinguts s'han comparat amb l'anàlisi de la varietat trepat a partir de material vegetal (fulla) i també amb els valors resultants de l'anàlisi de quatre vins elaborats a partir de tempranillo, garnatxa negra, monestrell i pinot negre. La identificació del trepat en vins i la diferenciació d'aquesta varietat respecte a altres varietats negres utilitzades per a elaborar vins monovarietals ha estat possible gràcies a la utilització d'aquesta tècnica molecular. Downloads Text complet (Català) Published 2010-01-25 How to Cite Puig Pujol, A. (2010). Diferenciació de vins de la varietat trepat : utilització de tècniques moleculars. Dossiers Agraris, (11), 59–69. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/57208.001 More Citation Formats ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Download Citation Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Issue 11 : La varietat trepat Section Articles License The intellectual property of articles belongs to the respective authors.On submitting articles for publication to the journal DOSSIERS AGRARIS, authors accept the following terms:Authors assign to ICEA (a subsidiary of Institut d’Estudis Catalans) the rights of reproduction, communication to the public and distribution of the articles submitted for publication to DOSSIERS AGRARIS.Authors answer to ICEA for the authorship and originality of submitted articles.Authors are responsible for obtaining permission for the reproduction of all graphic material included in articles.ICEA declines all liability for the possible infringement of intellectual property rights by authors.The contents published in the journal, unless otherwise stated in the text or in the graphic material, are subject to a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs (by-nc-nd) 3.0 Spain licence, the complete text of which may be found at http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.en. Consequently, the general public is authorised to reproduce, distribute and communicate the work, provided that its authorship and the body publishing it are acknowledged, and that no commercial use and no derivative works are made of it.The journal DOSSIERS AGRARIS is not responsible for the ideas and opinions expressed by the authors of the published articles.