Seguretat, qualitat i higiene a la venda de carn a Barcelona durant el segle XIV

Autors/ores

  • Ramon Agustí Banegas López

Resum

El present estudi analitza el consum de carn a la Barcelona del segle XIV a través de les «ordinacions» municipals. Al llarg del text s'intenta observar la mentalitat amb què s'enfronten els consellers als problemes que generen l'entrada d'animals destinats a carn a la ciutat, el seu escorxament i, finalment, la seva venda. Problemes que vénen donats per diversos factors: d'una banda, per les diferències que s'estableixen, segons la mentalitat dels metges i dels consellers, entre les diferents carns des d'un punt de vista nutritiu i de salut; cosa que genera tota una legislació concreta que intenta separar les diferents carns per categories. D'altra banda, pels perills que certes carns, pel seu origen o per defectes de manipulació o conservació, poden provocar a la salut humana. Es pot concloure que els consellers a través de les «ordinacions» van intentar conciliar el bon abastament càrnic de la ciutat amb la correcta identificació de les carns, i van aconseguir, així, que tothom sabés en tot moment la qualitat o perillositat de la carn que estava comprant.

Descàrregues

Publicat

2006-11-20

Com citar

Banegas López, R. A. (2006). Seguretat, qualitat i higiene a la venda de carn a Barcelona durant el segle XIV. Butlletí De La Societat Catalana d’Estudis Històrics, (16), 75–95. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/BSCEH/article/view/19736.001

Número

Secció

Articles