L’ús i el rol del català a la comunitat gitana del nucli antic de Tarragona: pràctiques i actituds lingüístiques d’un grup d’adolescents

Autors/ores

  • Marina Massaguer Comes Universitat d'Oxford. Faculty of Medieval and Modern Languages.

Paraules clau:

comunitat gitana, Tarragona, tarragoní, caló, actituds lingüístiques, conductes lingüístiques, canvi lingüístic, vitalitat etnolingüística.

Resum

L’article analitza les actituds, els usos i els rols atribuïts a les llengües per part d’un grup d’adolescents pertanyents a la comunitat gitana del nucli antic de Tarragona. Els membres d’aquesta comunitat són majoritàriament catalanoparlants i la parla dels més vells es caracteritza pels trets marcadament propis del tarragoní i per les influències caló en el lèxic. Les noves generacions de gitanos catalans de Tarragona han crescut en un entorn sociolingüístic que presenta diferències respecte al de generacions anteriors i aquesta circumstància ha tingut conseqüències en l’ús de les llengües per part del col·lectiu: pèrdua progressiva dels trets tarragonins i caló a favor de la varietat estàndard del català, hibridació lingüística català-castellà i atribució de rols diferents a una llengua i a l’altra. En l’article s’apunten algunes de les possibles causes que han portat al nou marc sociolingüístic en què es desenvolupen aquests adolescents gitanos.

Paraules clau: comunitat gitana, Tarragona, tarragoní, caló, actituds lingüístiques, conductes lingüístiques, canvi lingüístic, vitalitat etnolingüística.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Marina Massaguer Comes, Universitat d'Oxford. Faculty of Medieval and Modern Languages.

Lectora de català a la Universitat d'Oxford

 

Descàrregues

Publicat

30-04-2015

Número

Secció

Secció miscel·lània