L’estudi d’ideologies lingüístiques amb grup de discussió: el cas dels estudiants palmesans de ciències socials de la Universitat de les Illes Balears

Autors/ores

  • Òscar-Adrià Ibáñez Ferreté Universitat de les Illes Balears. Departament de Filosofia i Treball Social.

Paraules clau:

ideologia lingüística, normalització lingüística, coexistència de llengües, català, llengua materna, Mallorca.

Resum

El present article narra una investigació duta a terme a la Universitat de les Illes Balears un any després de les eleccions autonòmiques de 2011. L’arribada de les primeres mesures de regressió quant a la normalització lingüística del català a Mallorca redefineix el conflicte lingüístic. En aquest escenari les ideologies lingüístiques poden ser decisives en els futurs usos lingüístics públics i privats. Mitjançant l’elaboració de quatre grups de discussió, s’investigaran les ideologies lingüístiques dels estudiants de ciències socials de la ciutat de Palma. El disseny dels grups respon a la voluntat d’analitzar dos factors que poden ser decisius en les ideologies lingüístiques dels universitaris: la seva llengua familiar i el tipus d’estudis que cursen.

Paraules clau: ideologia lingüística, normalització lingüística, coexistència de llengües, català, llengua materna, Mallorca.

Biografia de l'autor/a

Òscar-Adrià Ibáñez Ferreté, Universitat de les Illes Balears. Departament de Filosofia i Treball Social.

Professor associat del Departament de Filosofia i Treball Social de la Universitat de les Illes Balears.

 

Descàrregues

Publicat

30-04-2015

Número

Secció

Secció monogràfica. Les ideologies lingüístiques