Neoliberalisme en els llibres de text de català per a no catalanoparlants adults

Autors/ores

  • Pau Bori Universitat de Belgrad

Paraules clau:

llibre de text d’ensenyament d’idiomes, català com a segona llengua, neoliberalisme, política econòmica, ocupació i relacions laborals, crisi econòmica.

Resum

Aquest article examina críticament llibres de text de català per a no catalanoparlants adults de les darreres quatre dècades des d’una perspectiva que situa la política econòmica i el neoliberalisme en el centre del seu interès. En concret, analitzem el contingut relacionat amb el món del treball als llibres de text de dos períodes diferenciats en la història de l’ensenyament del català com a segona llengua: la dècada dels vuitanta i el moment actual. Els resultats indiquen una gran transformació en les representacions del món laboral. Als anys vuitanta, s’hi presenta un punt de vista de classe treballadora que emfatitza problemes laborals col·lectius. El treball hi és vist com a quelcom pesat i insatisfactori, situat en el marc d’unes relacions antagòniques d’explotació laboral. En canvi, els llibres de text actuals prioritzen una visió individualista de la feina, desvinculada de qualsevol conflicte col·lectiu o desigualtat estructural. Pràctiques neoliberals com l’emprenedoria, la flexibilitat i la responsabilitat personal hi apareixen com desitjables, sense que s’hi mencionin els seus eventuals aspectes negatius o limitacions. En conjunt, els llibres de text d’avui dia situen l’aprenent dins un nou ordre laboral altament idealitzat, ple d’oportunitats per a la seva satisfacció personal i professional. Aquests resultats poden contribuir a fer que el professorat d’idiomes prengui consciència de la naturalesa neoliberal de molts dels materials didàctics actuals. Al mateix temps, l’article també destaca la necessitat d’introduir qüestions de política econòmica i referències al neoliberalisme en la investigació crítica en sociolingüística i lingüística aplicada.

Paraules clau: llibre de text d’ensenyament d’idiomes, català com a segona llengua, neoliberalisme, política econòmica, ocupació i relacions laborals, crisi econòmica.

 

 

 

Biografia de l'autor/a

Pau Bori, Universitat de Belgrad

Departament d'Estudis Ibèrics. Facultat de Filologia, Universitat de Belgrad (Sèrbia)

Descàrregues

Publicat

04-06-2019