«La croada judicial d’Urquijote contra l’èuscar»: «enemic» d’una sola cara?

Autors/ores

  • Beñat Garaio Mendizabal Eusko Ikaskuntza

Paraules clau:

euskera, Comunitat Autònoma Basca, Espanya, ideologies lingüístiques, sociolingüística, dret lingüístic, conflicte lingüístic.

Resum

En aquest article s’analitzen els recursos judicials presentats per la Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma Basca (CAB) contra iniciatives institucionals per a la normalització de l’èuscar. Especialment, s’aprofundeix en la mediàtica figura de Carlos Urquijo, el delegat del Govern entre els anys 2012 i 2016. A més, s’analitza l’estratègia de confrontació plantejada per aquest últim i que va ser assumida per l’anomenada euskalgintza, el moviment a favor de l’èuscar. Aquest enfrontament va impedir optar per solucions més constructives per crear nous marcs col·laboratius, teixir una nova xarxa de suports i construir un nou framing (‘marc’) per a l’èuscar. Segons l’autor, els recursos judicials presentats pel delegat podrien haver despertat una reacció més resilient i constructiva per reforçar les ideologies lingüístiques favorables a l’èuscar, avui en fase d’alentiment després d’un significatiu procés de revitalització. Per al desenvolupament d’aquest treball, es recopila una llista de les denúncies presentades per Urquijo i el seu equip, i són objecte d’estudi i revisió diverses teories de ciències polítiques i sociolingüística.

Paraules clau: èuscar, Comunitat Autònoma Basca, Espanya, ideologies lingüístiques, sociolingüística, dret lingüístic, conflicte lingüístic.

Biografia de l'autor/a

Beñat Garaio Mendizabal, Eusko Ikaskuntza

Investigador en el grup e5 (Escenaris del Futur pel Euskera) d'Eusko Ikaskuntza - Societat d'Estudis Bascos i coordinador del cicle per conèixer idiomes minoritzats "Hitz Adina Mintzo" a la Casa de l'Euskera Oihaneder de Vitòria-Gasteiz.

Descàrregues

Publicat

13-07-2018

Número

Secció

Secció monogràfica. «Llengua i poder»