Aplicació de la biotecnologia a l'aqüicultura

Autors/ores

  • Francesc Piferrer i Circuns
  • Lluís Tort
  • Ana Gómez
  • Antonio Figueras

Resum

L'aqüicultura és cada cop més important en el proveïment de proteïna d'origen aquàtic en un món en què la pesca ha tocat sostre en el nombre de captures anuals a causa de la sobreexplotació dels oceans. A més, hi ha un augment continuat tant de la població humana com del requeriment d'aquesta proteïna d'aliments d'origen marí. En aquest context, l'aqüicultura esdevé un procés de producció d'aliments fortament tecnificat i industrialitzat. La contribució de la biotecnologia a aquest sector de l'alimentació és encara incipient però molt prometedora. Aquí es repassen les aplicacions de la biotecnologia a l'aqüicultura, algunes ja en explotació, altres encara en fase experimental. Aquestes aplicacions inclouen el control de la reproducció selecció del sexe, producció de poliploides i línies clonals i xenotrasplantaments de la línia germinal; el control del creixement producció d'animals transgènics de ràpid creixement o adaptats a ambients extrems; la prevenció de malalties vacunes de DNA i detecció de la presència de patògens; i el proveïment d'unes condicions de cria òptimes monitorització de l'estat d'estrès i de les variables ambientals. Aquestes aplicacions han d'assegurar el benestar dels animals i la qualitat del producte que s'espera, tot en un context de producció sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Descàrregues

Publicat

2009-02-16

Número

Secció

Les aplicacions: salut, alimentació, indústria i medi ambient