La informació física no específica: el best-seller de la quimiometria (DOI: 10.2436/20.2003.01.29) Autores/as Michele Forina Dipartimento di Chimica e Tecnologie Farmaceutiche ed Alimentari, Università di Genova. Monica Casale Dipartimento di Chimica e Tecnologie Farmaceutiche ed Alimentari, Università di Genova. Paolo Oliveri Dipartimento di Chimica e Tecnologie Farmaceutiche ed Alimentari, Università di Genova. Palabras clave: Quimiometria, Informació física no específica, Validació, Procés analític, Valors anòmals, Selecció de variables. Resumen En aquesta conferència, homenatge al Prof. Enric Casassas, el Prof. Forina exposa de manera molt didàctica, tres idees importants a tenir presents per tots els que treballen en Quimiometria o utilitzen tècniques quimiomètriques. L’objectiu sempre ha de ser resoldre una situació química real, procurant emprar eines de qualitat coneguda i no cal tenir recança enaplicar-les a situacions com ara la informació física no específica.Paraules clau: Quimiometria, Informació física no específica, Validació, Procés analític, Valors anòmals, Selecció de variables. Descargas Los datos de descargas todavía no están disponibles. Biografía del autor/a Michele Forina, Dipartimento di Chimica e Tecnologie Farmaceutiche ed Alimentari, Università di Genova. M. Forina. Nascut a Torino (Itàlia), es va llicenciar en Química a la Universitat “La Sapienza” de Roma. Catedràtic de Química Analítica a l’Istituto di Analisi e Tecnologie Farmaceutiche ed Alimentari a la Università di Genova. Un dels impulsors de la Quimiometria a nivell internacional, ha tingut especial influència en el naixement i posterior desenvolupament d’aquesta ciència a Catalunya, i també a la resta de l’estat espanyol, mantenint contactes constants amb tots els grups de treball. Juntament amb el Prof. Enric Casassas va crear (1987) el Colloquium Chimiometricum Mediterraneum, punt de trobada bianual dels investigadors en Quimiometria de parla llatina. És autor de més d’un centenar de treballs, de diversos llibres i del conegut programari “Parvus”, tot un clàssic dins l’àmbit quimiomètric. Ha sigut President de la International Chemometrics Society i membre de l’equip editorial de “Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems” i del “Journal of Food Technology”. Descargas PDF (Català) Publicado 2011-12-27 Número Núm. 10 (2011) Sección Articles Licencia La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la Revista de la Societat Catalana de Química per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la Societat Catalana de Química (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la Revista de la Societat Catalana de Química.Els autors responen davant la Societat Catalana de Química, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La Societat Catalana de Química, està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.Revista de la Societat Catalana de Química no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.