La informació física no específica: el best-seller de la quimiometria (DOI: 10.2436/20.2003.01.29)

Autors/ores

  • Michele Forina Dipartimento di Chimica e Tecnologie Farmaceutiche ed Alimentari, Università di Genova.
  • Monica Casale Dipartimento di Chimica e Tecnologie Farmaceutiche ed Alimentari, Università di Genova.
  • Paolo Oliveri Dipartimento di Chimica e Tecnologie Farmaceutiche ed Alimentari, Università di Genova.

Paraules clau:

Quimiometria, Informació física no específica, Validació, Procés analític, Valors anòmals, Selecció de variables.

Resum

En aquesta conferència, homenatge al Prof. Enric Casassas, el Prof. Forina exposa de manera molt didàctica, tres idees importants a tenir presents per tots els que treballen en Quimiometria o utilitzen tècniques quimiomètriques. L’objectiu sempre ha de ser resoldre una situació química real, procurant emprar eines de qualitat coneguda i no cal tenir recança en
aplicar-les a situacions com ara la informació física no específica.

Paraules clau: Quimiometria, Informació física no específica, Validació, Procés analític, Valors anòmals, Selecció de variables.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Michele Forina, Dipartimento di Chimica e Tecnologie Farmaceutiche ed Alimentari, Università di Genova.

M. Forina. Nascut a Torino (Itàlia), es va llicenciar en Química a la Universitat “La Sapienza” de Roma. Catedràtic de Química Analítica a l’Istituto di Analisi e Tecnologie Farmaceutiche ed Alimentari a la Università di Genova. Un dels impulsors de la Quimiometria a nivell internacional, ha tingut especial influència en el naixement i posterior desenvolupament d’aquesta ciència a Catalunya, i també a la resta de l’estat espanyol, mantenint contactes constants amb tots els grups de treball. Juntament amb el Prof. Enric Casassas va crear (1987) el Colloquium Chimiometricum Mediterraneum, punt de trobada bianual dels investigadors en Quimiometria de parla llatina. És autor de més d’un centenar de treballs, de diversos llibres i del conegut programari “Parvus”, tot un clàssic dins l’àmbit quimiomètric. Ha sigut President de la International Chemometrics Society i membre de l’equip editorial de “Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems” i del “Journal of Food Technology”.

Descàrregues

Publicat

2011-12-27

Número

Secció

Articles