La taula periòdica en l’ensenyament de la química, una invitació a pensar sobre els materials

Autores/as

  • Carlos Agudelo Universitat de Barcelona
  • Mercè Izquierdo Universitat Autònoma de Barcelona

Palabras clave:

Taula periòdica, llibres de text, massa atòmica, element químic, canvi químic.

Resumen

Reflexionem sobre la vigència didàctica del llegat de Mendeléiev, una aventura intel·lectual que va respondre preguntes cabdals i que va orientar la construcció de l’àtom. Destaquem la massa atòmica com un pont entre els fenòmens i l’abstracció intel·lectual, clau en una química escolar genuïna. L’argumentació gira al voltant de l’anàlisi de llibres de text i del relat habitual que presenta la taula periòdica com un aparador d’àtoms, la qual cosa minva l’oportunitat d’imaginar diverses eines d’explicació i desatén el sistema químic en què l’àtom va ser una de les propostes més útils i forassenyades.

paraules clau: Taula periòdica, llibres de text, massa atòmica, element químic, canvi químic.

Biografía del autor/a

Carlos Agudelo, Universitat de Barcelona

És doctor en didàctica de les ciències experimentals per la Universitat Autònoma de Barcelona. Investiga sobre l’ús didàctic de la taula periòdica a l’ESO i el batxillerat i sobre les emocions dels mestres en formació inicial davant la física i la química. És professor associat de la Universitat de Barcelona en el grau d’educació primària, on és tutor de pràctiques i imparteix didàctica de l’energia, la matèria i la interacció, i també matemàtiques, ciències experimentals i educació.

Mercè Izquierdo, Universitat Autònoma de Barcelona

És doctora en ciències (química) i catedràtica de didàctica de les ciències a la Universitat Autònoma de Barcelona, on ha fet classes de química, d’història de la química i de didàctica de les ciències. La seva recerca se centra de manera específica en el llenguatge i els aspectes històrics i epistemològics que tenen influència en l’ensenyament de la química. Ha dirigit tesis doctorals i ha participat en programes de formació de professors en actiu i en projectes de recerca en col·laboració amb universitats de l’Estat espanyol i l’Amèrica Llatina. És codirectora de la revista Enseñanza de las Ciencias.

Descargas

Número

Sección

Divulgació de la química