Els Moviments de Renovació Pedagògica: construint la democràcia des de les aules

Autori

  • Àngels Martínez Bonafé Federació de Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià (Espanya)

Parole chiave:

democràcia, formació del professorat, transició, renovació pedagògica, moviment social, moviments de renovació pedagògica, autoorganització.

Abstract

Aquest article parla de les accions i el discurs del professorat autoorganitzat en la Confederació de Moviments de Renovació Pedagògica, des dels darrers anys de la dictadura a l’Estat espanyol. Presenta diverses estratègies de renovació pedagògica vinculades al compromís amb la democratització real de la vida social en l’ensenyament: primerament, en el treball de desarticular el franquisme a les escoles, instituts i universitats; des de 1982, en els conflictes i negociacions amb la socialdemocràcia per al desplegament de nous currículums i models de formació del professorat i, després, en la resistència enfront de l’atac econòmic i ideològic del neoliberalisme. En l’anàlisi d’aquest procés, hem de considerar també les aliances o els obstacles que aquests col·lectius han trobat en la relació amb altres moviments socials, organitzacions o institucions polítiques. Les fonts d’informació principals han estat els documents editats en campanyes, congressos, materials didàctics, comunicats públics, etc., pels col·lectius de MRP de diferents territoris i per la Confederació Estatal de Moviments de Renovació Pedagògica.

Paraules clau: democràcia, formació del professorat, transició, renovació pedagògica, moviment social, moviments de renovació pedagògica, autoorganització.

Biografia autore

Àngels Martínez Bonafé, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica del País Valencià (Espanya)



Fascicolo

Sezione

Tema monogràfic