El Pressupost extraordinari de Cultura de 1908: entre solidaritat municipal i Solidaritat Catalana

Autores/as

  • Alfred Pérez-Bastardas

Resumen

Durant la primera dècada del segle XX, l'Ajuntament de Barcelona, a mans de republicans i regionalistes, volia canviar l'ensenyament a la ciutat, i vers el 1907 va preparar un pla conegut com a Pressupost extraordinari de Cultura que fou aprovat el 1908 amb una àmplia majoria. Aquest intent, frustrat posteriorment per la política governamental, va ser motiu per a una llarga batalla ideològica en tots els àmbits, començant pel de cultura en general, i sobretot per l'ensenyament, la llengua, la religió, i acabant per abraçar tota la política de Barcelona i Catalunya, amb el trencament de Solidaritat Catalana.
A la vegada va donar origen a l'elecció democràtica de l'alcalde de Barcelona en la figura del republicà i catalanista Albert Bastardas, anomenat alcalde popular; tanmateix, el Pressupost fou un programa catalanista, progressista i democràtic, que proposava que les escoles municipals de nova creació apliquessin criteris moderns com que l'ensenyança fos feta en català, amb classes mixtes, neutralitat religiosa i gratuïtat.
Aquest programa no es va poder portar a terme fins a la Segona República espanyola, i va ser motiu perquè l'Església catòlica fes una campanya contra els republicans-nacionalistes que donaven suport a aquella iniciativa. L'Ajuntament va fer dimitir l'alcalde de nomenament reial (és a dir, no democràtic) i va elegir Albert Bastardas.
Aquell projecte va dividir històricament el catalanisme i el moviment de Solidaritat Catalana. L'acció unitària del catalanisme es demostrava que era una utopia política.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Publicado

2010-05-13

Cómo citar

Pérez-Bastardas, A. (2010). El <i>Pressupost extraordinari de Cultura</i> de 1908: entre solidaritat municipal i Solidaritat Catalana. Butlletí De La Societat Catalana d’Estudis Històrics, (19), 71–84. Recuperado a partir de https://revistes.iec.cat/index.php/BSCEH/article/view/60271.001

Número

Sección

Artículos