Maréchalisme et corporatisme dans la colonie française de Barcelone (juin 1940 - novembre 1942)

Autors/ores

Paraules clau:

Democràcia corporativa, mariscalisme, colònia francesa de Barcelona, insubmisos, Legió francesa, René Castéran, Paul Jaime, Paul Foret, vichysme-resistent, colònia-providència.

Resum

L’article presenta els esdeveniments més destacats de la colònia francesa de Barcelona entre l’inici de la Segona Guerra Mundial i la invasió de la zona sud de França per part dels nazis el novembre de 1942. Durant aquest període, la colònia va alinear-se plenament amb el nou règim de Vichy. El seu objectiu era contribuir a la regeneració de França des de l’estranger. Per aconseguir-ho, es van convocar eleccions. Una nova generació va prendre la direcció de la colònia i va aplicar solucions inspirades en el corporativisme i el conservadorisme. Va impulsar, entre altres, una política natalista, mitjançant la creació d’un sistema social en el qual la solidaritat financera recolzava la natalitat (colònia-providència). La colònia va créixer i el seu nucli dur es va reforçar. Paral·lelament, la colònia va viure en el mite del doble joc de Pétain. Es van identificar diversos tipus de resistències: els qui donaven suport a Vichy, convençuts que el règim preparava la revenja contra Alemanya, i els qui, en aparença, eren fidels a Vichy, però no hi creien gaire, i contactaren amb De Gaulle. Els actes de resistència, qualsevol que fos la seva forma, rarament es coordinaven. Això permet concloure que la colònia francesa de Barcelona estava formada per resistents a Vichy amb opinions diverses.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Com citar

Horn, G. (2024). Maréchalisme et corporatisme dans la colonie française de Barcelone (juin 1940 - novembre 1942). Butlletí De La Societat Catalana d’Estudis Històrics, (35), 79–123. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/BSCEH/article/view/154378

Número

Secció

Articles