Eἴδωλον i εἰκών. Dos noms i una problemàtica sobre la representació de la imatge en la Grècia antiga

Autors/ores

  • Antoni Bosch-Veciana Departament de Filosofia Teorètica, Història de la Filosofia i de la Ciència Facultat de Filosofia Universitat Ramon Llull.

Paraules clau:

Ématge-Ídol, Imatge-Icona, Paraula, Filosofia de la Imatge, Representació de la imatge a la Grècia antiga.

Resum

Aquest text reprodueix, amb algunes modificacions bastant significatives, la comunicació que vam llegir en els Col·loquis de Vic que tingueren lloc els dies 6-7 d’octubre de 2011, i que van ser dedicats al tema de La Imatge. En aquest text tractem la noció d’imatge en la cultura grega, des dels seus orígens fins a Plató i Plotí. Abans que res es passa revista a l’estat de la qüestió sobre els posicionaments actuals més rellevants arran d’aquesta problemàtica. Hi exposem la problemàtica semàntica i filosòfica sobre la noció d’imatge-representació expressada a través dels mots eidôlon i eikôn en diàleg, sobretot, amb els treballs de Jean-Luc Marion, Jean-Pierre Vernant, Suzanne Saïd i Anca Vasiliu. Igualment es posa èmfasi en l’itinerari de la relació entre la imatge (mythos) i el concepte (logos) mostrant com n’és de necessària la seva complementarietat (Lluís Duch).


Paraules clau: Ématge-Ídol, Imatge-Icona, Paraula, Filosofia de la Imatge, Representació de la imatge a la Grècia antiga.

Descàrregues

Com citar

Bosch-Veciana, A. (2013). Eἴδωλον i εἰκών. Dos noms i una problemàtica sobre la representació de la imatge en la Grècia antiga. Anuari De La Societat Catalana De Filosofia, (24), 25–61. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/ASCF/article/view/73685

Número

Secció

Articles