Adaptació al canvi climàtic en el sector agrícola de l’Alt Pirineu i l’Aran: riscos i oportunitats

Autors/ores

  • Jordi Puig L’Espigall, l’Ametlla del Vallès (Barcelona)
  • Oriol Baena L’Espigall, l’Ametlla del Vallès (Barcelona)
  • Anton Montsant L’Espigall, l’Ametlla del Vallès (Barcelona)

Paraules clau:

canvi climàtic, agricultura de muntanya, classificació agroclimàtica de Papadakis, idoneïtat climàtica.

Resum

Aquest estudi analitza les implicacions del canvi climàtic en l’agricultura d’una regió mediterrània muntanyosa modelant la idoneïtat agroclimàtica dels cultius i comparant l’escenari climàtic de referència (1971-2000) amb un escenari futur (2031-2050). Es proposa una estratègia d’adaptació per a les 53.535 ha de camps de conreu de la zona d’estudi, per tal de diversificar la producció agrícola tot mantenint la cabana ramadera actual. Els resultats indiquen que, si no es fan canvis estructurals, els impactes del canvi climàtic sobre l’agricultura de la zona poden provocar una reducció dels ingressos del 9 %. No obstant això, si aquesta amenaça s’utilitza com a motor de canvi per a promoure la pastura de prats alpins i els boscos i praderies de menys altitud, gairebé la meitat de les terres agrícoles poden ser alliberades per a cultius nous, que es podrien destinar al consum humà. Aquesta estratègia podria generar un augment dels ingressos bruts agrícoles d’un 115 % (passarien de 85 a 181 milions d’euros).


Biografies de l'autor/a

Jordi Puig, L’Espigall, l’Ametlla del Vallès (Barcelona)



Anton Montsant, L’Espigall, l’Ametlla del Vallès (Barcelona)


 

Descàrregues

Número

Secció

Articles