Percepció i interiorització del paisatge i construcció literària. Una lectura geogràfica d’Els sots feréstecs, de Raimon Casellas (1901)

Autors/ores

  • Joan Tort i Donada Universitat de Barcelona

Paraules clau:

Paisatge, percepció, literatura, toponímia, geografia literària

Resum

Proposem una lectura, des de l’òptica de la geografia, de la novel·la Els sots feréstecs de Raimon Casellas, publicada el 1901, amb gran èxit, i qualificada per la crítica com una obra rupturista i innovadora en diferents sentits —fins al punt de considerar-la com a paradigmàtica de la denominada “novel·la modernista”. Un aspecte que crida l’atenció de la novel·la és el protagonisme que hi té el paisatge —entès com el medi o escenari físic en el qual es desenvolupa la trama; aspecte, al cap i a la fi, que constitueix el nucli central de la nostra anàlisi i que, al llarg de l’article, tractem de contextualitzar adequadament a fi de permetre, en darrera instància, que la valoració de l’obra no es limiti a les seves qualitats literàries sinó que tingui també en compte el tractament dels aspectes d’ordre espacial i geogràfic, particularment original, que l’autor hi porta a terme.

Descàrregues

Publicat

2023-12-14

Com citar

Tort i Donada, J. (2023). Percepció i interiorització del paisatge i construcció literària. Una lectura geogràfica d’<i>Els sots feréstecs</i>, de Raimon Casellas (1901). Treballs De La Societat Catalana De Geografia, (96), 153–177. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/150822

Número

Secció

Articles

Articles més llegits del mateix autor/a

1 2 3 > >>