Les reformes de la toponímia municipal impulsades per la Real Sociedad Geográfica (1916) i la Generalitat de Catalunya (1933). Crònica d’una errada ortogràfica: el Pinell... de Brai?

Autors/ores

  • Jesús Burgueño Universitat de Lleida
  • Albert Aubet

Paraules clau:

toponímia, Catalunya, Real Sociedad Geográfica, el Pinell de Brai.

Resum

Per tal de diferenciar municipis homònims és pràctica habitual afegir-hi un element diferenciador o determinant, com ara el nom de la comarca, d’un riu... L’Estat sovint ha intervingut en aquest supòsit, per tal d’evitar la confusió de localitats. Els topònims dels municipis catalans han estat afectats per dues disposicions generals de gran abast. La primera fou iniciativa de la Real Sociedad Geográfica de Madrid i assumida per l’Estat com a pròpia, mitjançant un decret de 1916. Va suposar la incorporació d’un complement en el nom de 56 pobles. La segona, el 1933, s’emmarca en el procés de recuperació de l’autogovern de Catalunya i de normalització de la llengua catalana. També en aquesta van participar geògrafs, com ara Pau Vila. La reforma (en l’aspecte que ens ocupa) va afectar 117 municipis. Finalment assenyalem la manca de justificació del determinant de Brai, aplicat el 1916 al Pinell, localitat del sud de Catalunya.

Paraules clau: toponímia, Catalunya, Real Sociedad Geográfica, el Pinell de Brai.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Jesús Burgueño, Universitat de Lleida







Descàrregues

Com citar

Burgueño, J., & Aubet, A. (2017). Les reformes de la toponímia municipal impulsades per la Real Sociedad Geográfica (1916) i la Generalitat de Catalunya (1933). Crònica d’una errada ortogràfica: el Pinell. de Brai?. Treballs De La Societat Catalana De Geografia, (82), 35–68. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/142833

Número

Secció

Articles

Articles més llegits del mateix autor/a

<< < 1 2