Enginyeria de la qualitat del programari: estratègia, activitats i evolució

Autors/ores

  • Albert Tort Institut d'Estudis Catalans

Paraules clau:

qualitat del programari, proves de programari, experiència d’usuari, desenvolupament, rendiment, seguretat.

Resum

La qualitat del programari (software) inclou diversos atributs: des de la qualitat funcional fins a l’experiència d’usuari, passant per la seguretat, l’accessibilitat o el rendiment. Els defectes en el programari tenen conseqüències econòmiques en els negocis i també conseqüències socials. Per això és imprescindible que qualsevol procés de desenvolupament de programari prevegi una estratègia transversal que determini les activitats d’assegurament de la qualitat necessàries (anàlisi de codi, proves de programari, indicadors de qualitat, monitoratge, etc.) en funció dels riscos de cada aplicació. Aquest article té com a objectius: 1) presentar el valor social i de negoci de l’enginyeria de la qualitat; 2) descriure les principals activitats per a la detecció (com més anticipada millor) de defectes i la provisió de retroacció (feedback); 3) presentar l’enfocament de qualitat contínua en els processos de desenvolupament àgil, i 4) reflexionar sobre les perspectives i l’evolució de la qualitat del programari.

Biografia de l'autor/a

Albert Tort, Institut d'Estudis Catalans

Director tècnic (CTO) a Sogeti España, Capgemini, i coordinador del postgrau Software Quality Assurance de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Descàrregues

Com citar

Tort, A. (2022). Enginyeria de la qualitat del programari: estratègia, activitats i evolució. Revista De Tecnologia, (10), 10–19. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RTEC/article/view/150080

Número

Secció

Articles