El mètode de la farga catalana

Autors/ores

  • Marc Martínez-Estrada Universitat Politècnica de Catalunya
  • Núria Salán Ballesteros Universitat Politècnica de Catalunya

Paraules clau:

artesanal, catalana, farga, forja, mètode.

Resum

La farga catalana va ser un procés productiu derivat de la forja artesana, que es va diferenciar per l’acumulació de trets característics, i com a resultat va donar lloc a un acer d’alta qualitat. Va ser un procés que va tenir l’origen a Catalunya i que es va dur a terme a les zones muntanyoses, per la proximitat de les matèries primeres. Tant les matèries primeres —òxids i minerals fèrrics— com les eines utilitzades — forn i martinet— eren diferencials respecte a les seves homòlogues utilitzades a la forja artesana tradicional. Per tot això i per la gran qualitat del seu producte, era un mètode conegut arreu del món i que molts fargaires varen utilitzar amb l’objectiu d’obtenir el producte de la farga catalana. L’objectiu d’aquest article és mostrar el mètode de la farga catalana, com a procés d’obtenció d’aliatges fèrrics de qualitat, amb la perspectiva de la tecnologia actual.

Biografies de l'autor/a

Marc Martínez-Estrada, Universitat Politècnica de Catalunya

Departament d’Enginyeria Electrònica. Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa. Universitat Politècnica de Catalunya. Terrassa, Espanya.

Núria Salán Ballesteros, Universitat Politècnica de Catalunya

Departament d’Enginyeria Electrònica. Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa. Universitat Politècnica de Catalunya. Terrassa, Espanya. 

Descàrregues

Com citar

Martínez-Estrada, M., & Salán Ballesteros, N. (2022). El mètode de la farga catalana. Revista De Tecnologia, (10), 20–25. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/RTEC/article/view/150081

Número

Secció

Articles