L’edat d’or de l’or

Autores/as

  • Oriol Rossell Universitat de Barcelona
  • Inmaculada Angurell Universitat de Barcelona

Palabras clave:

Nanopartícules d’or, àtoms metàl·lics aïllats, catàlisi.

Resumen

A finals del segle passat, l’ús de l’or com a catalitzador tenia un interès escàs a causa de la seva reconeguda manca d’activitat. L’investigador japonès Masatake Haruta, però, va demostrar que, quan l’or es presenta dividit molt finament, aleshores la seva capacitat catalítica augmenta d'una manera extraordinària. Aquest article, amb una intencionalitat divulgativa clara, explica que la immobilització, tant de nanopartícules com d’àtoms de l’or aïllats sobre un suport insoluble, incrementa enormement el potencial catalític d’aquests sistemes en nombroses reaccions químiques d’interès industrial.

Paraules clau: Nanopartícules d’or, àtoms metàl·lics aïllats, catàlisi.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Biografía del autor/a

Oriol Rossell, Universitat de Barcelona

doctor en química (1974) per la Universitat de Barcelona i catedràtic (1991) de la mateixa universitat, actualment jubilat, fou el primer editor de la revista de la societat catalana de química (2000). Ha treballat en diferents camps de recerca, com ara la química organometàl·lica, els clústers metàl·lics, els dendrímers i, més recentment, la catàlisi. Ha publicat més d’un centenar d’articles en revistes internacionals i ha dirigit un bon nombre de tesis doctorals.

Inmaculada Angurell, Universitat de Barcelona

doctora en química (2006) per la Universitat de Barcelona (UB). Després d’una etapa postdoctoral a l’Imperial College London, el 2008 es va reincorporar al Departament de Química Inorgànica i Orgànica de la UB, on actualment és professora agregada. La seva recerca se centra en la síntesi de nanopartícules metàl·liques funcionalitzades per a aplicacions catalítiques i amb propietats luminescents.

Descargas

Número

Sección

Articles