Organic aerosol in Catalonia. Emission sources and toxicity

Authors

  • Clara Jaén Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC)
  • Barend L. van Drooge Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC)
  • Joan O. Grimalt Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC)

Keywords:

Particulate matter, organic aerosol, molecular tracers, vertical distribution, toxicity.

Abstract

The organic aerosol (OA) present in atmospheric particulate matter is a determinant cause of the adverse effects produced by atmospheric pollution. In this study, several organic tracer compounds were analysed to evaluate the main emission sources of OA in three locations in Catalonia with different air quality problems. The toxicity study on lung cells of PM10 (particulate matter with aerodynamic diameter less than 10 μm) extracts from those sites indicates a greater impact on cellular functions in samples from semi-urban and rural areas that have higher levels of biomass burning. Likewise, sampling with captive balloons reveals that these compounds accumulate near the surface under inversion conditions, increasing the health risks of the exposed population.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Clara Jaén, Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC)

és graduada en química per la Universitat de Barcelona (UB) des de l’any 2018 i va obtenir el Màster Oficial en Meteorologia l’any 2020. Ha fet estades de recerca enfocades a la qualitat de l’aire a l’Institut de Geoquímica de Guanghzhou i al grup de Modelització Atmosfèrica de Mesoescala i Microescala de la UB. Actualment és estudiant de doctorat a l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), on estudia els canvis en la composició de contaminants orgànics en la matèria particulada atmosfèrica i les condicions meteorològiques que afecten els episodis d’alta contaminació. 

Barend L. van Drooge, Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC)

és llicenciat en ciències ambientals als Països Baixos des de l’any 1998 i doctor en ciències ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des de l’any 2004. Després d'haver fet una estada postdoctoral al Joint Research Centre (JRC) de la Comissió Europea (Itàlia), actualment és científic titular a l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) des del 2020. La seva recerca gira entorn de l’estudi dels contaminants atmosfèrics, el seu mode de transport i el seu impacte en la salut i el medi natural en zones remotes, rurals i urbanes.

Joan O. Grimalt, Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC)

és enginyer químic per l’Institut Químic de Sarrià (IQS) des de l’any 1978, llicenciat en ciències químiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des del 1979, doctor en ciències químiques per la UAB des del 1983 i professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) des del 1992. Va ser director de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) entre 2008 i 2018 i director del Centre d’Investigació i Desenvolupament (CID-CSIC) entre 2012 i 2018. Geoquímic orgànic ambiental de trajectòria llargament llorejada, ha dedicat la seva investigació a l’estudi dels compostos orgànics naturals i antropogènics com a indicadors del canvi climàtic i de l’estat de salut dels ecosistemes i organismes (incloent-hi els humans). 

Downloads

Issue

Section

Articles