Reduced graphene oxide nanocomposites decorated with superparamagnetic iron oxide nanoparticles

Authors

  • Arnau Bertran Inglada Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
  • Stefania Sandoval Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
  • Judith Oró-Solé Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
  • Àlvar Sánchez Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física
  • Gerard Tobías Rossell Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

Keywords:

Reduced graphene oxide, iron oxide nanoparticles, superparamagnetism, microwave-assisted synthesis.

Abstract

The preparation and characterization of composite nanomaterials in a fast and easy manner are essential for their transfer to market. This paper discusses the synthesis of reduced graphene oxide (RGO) nanocomposites decorated with superparamagnetic iron oxide nanoparticles (SPIONs), with control of sizes and coverages through a one-step in situ microwave-assisted process. The decomposition of iron oleate in the presence of oleic acid as a steric stabilizer has addressed the problem of the high degree of nanoparticle agglomeration observed in previous reports, and it has significantly improved monodispersity. These results have been compared with those of a typical method without steric stabilizers. Lastly, the particle size determination method based on the fitting of a core-shell nanoparticle model to the magnetization curves measured by SQUID, assuming a log-normal distribution, has been shown to be a good alternative to the typical direct measurement of nanoparticles on TEM micrographs, thanks to its speed and better sample representativity.

Keywords: Reduced graphene oxide, iron oxide nanoparticles, superparamagnetism, microwave-assisted synthesis.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Arnau Bertran Inglada, Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

Arnau Bertran Inglada és graduat en química per la Universitat Autònoma de Barcelona (2017) i graduat en física per la mateixa universitat (2017). Va obtenir el màster en ciència i enginyeria de materials avançats per l’Imperial College London (2018). Actualment és estudiant de doctorat en química inorgànica a la Universitat d’Oxford (Regne Unit).

Stefania Sandoval, Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

Stefania Sandoval va rebre la llicenciatura en química per la Universitat de l’Atlàntic (Colòmbia, 2009) i posteriorment va ser guardonada amb una beca de la Fundació Carolina per cursar un màster en química inorgànica i molecular a la Universitat d’Alcalá de Henares. Va obtenir el doctorat en ciència de materials per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB,
ICMAB, 2016) i actualment treballa com a investigadora postdoctoral al grup del doctor G. Tobías a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) en la síntesi i modificació de nous nanomaterials inorgànics per a aplicacions biomèdiques.

Judith Oró-Solé, Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

Judith Oró-Solé és doctora en química per la Universitat Autònoma de Barcelona (2008) i llicenciada en ciències químiques per la Universitat de Barcelona (1995). Actualment treballa a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) com a tècnica en microscòpia electrònica dins dels Serveis Cientificotècnics de l’ICMAB.

Àlvar Sánchez, Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física

Àlvar Sánchez és llicenciat en física (1987) i doctor (1992) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha fet estades de recerca al Reial Institut de Tecnologia (KTH) d’Estocolm (Suècia), i al National Institute of Standards and Technology (NIST) de Boulder i a les universitats de Stanford i Estatal d’Iowa, als EUA. Ha obtingut el reconeixement ICREA Acadèmia entre els anys 2013 i 2018. Actualment és catedràtic de física aplicada a la UAB.

Gerard Tobías Rossell, Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

Gerard Tobías Rossell és llicenciat en química per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, 2000) i doctor (UAB, ICMAB, 2004). Va ser investigador visitant a The Ames Laboratory (EUA) i al centre d’Electron Microscopy for Materials Science (EMAT) (Bèlgica). Entre 2004 i 2009 va realitzar una etapa postdoctoral a la Universitat d’Oxford (Regne Unit). El 2009 es va incorporar a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), on actualment és investigador científic del CSIC i lidera el projecte NEST, subvencionat pel Consell Europeu de Recerca.

Downloads

Issue

Section

Articles