Nanocompòsits d’òxid de grafè reduït decorat amb nanopartícules superparamagnètiques d’òxid de ferro

Autors/ores

  • Arnau Bertran Inglada Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
  • Stefania Sandoval Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
  • Judith Oró-Solé Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)
  • Àlvar Sánchez Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física
  • Gerard Tobías Rossell Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

Paraules clau:

Òxid de grafè reduït, nanopartícules d’òxid de ferro, superparamagnetisme, síntesi assistida per microones.

Resum

La preparació i caracterització, ràpides i senzilles però alhora acurades, de nanocompòsits són punts clau per a la seva transferència al mercat. Aquest article presenta la síntesi de nanocompòsits d’òxid de grafè reduït (RGO) decorat amb nanopartícules d’òxid de ferro superparamagnètiques (SPION), amb control de la mida i la quantitat de nanopartícules sobre les làmines d’RGO, per mitjà d’un procés in situ d’una sola etapa assistit per microones. La descomposició d’oleat de ferro en presència d’àcid oleic com a estabilitzant estèric ha adreçat el problema de l’elevada aglomeració de les nanopartícules que apareix en estudis anteriors i n’ha millorat la monodispersitat d’una manera substancial. Aquests resultats s’han comparat amb els d’un mètode típic sense estabilització estèrica. Finalment s’ha provat que l’ajust d’un model nucli-closca (core-shell) de nanopartícula a les corbes d’imantació mesurades mitjançant un dispositiu SQUID, considerant una distribució log-normal, és un mètode de determinació de mida de partícula preferible enfront del típic mesurament directe d’histogrames en imatges de microscòpia electrònica de transmissió (TEM), per la rapidesa i millor representativitat que suposa del conjunt de la mostra.

Paraules clau: Òxid de grafè reduït, nanopartícules d’òxid de ferro, superparamagnetisme, síntesi assistida per microones.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Arnau Bertran Inglada, Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

Arnau Bertran Inglada és graduat en química per la Universitat Autònoma de Barcelona (2017) i graduat en física per la mateixa universitat (2017). Va obtenir el màster en ciència i enginyeria de materials avançats per l’Imperial College London (2018). Actualment és estudiant de doctorat en química inorgànica a la Universitat d’Oxford (Regne Unit).

Stefania Sandoval, Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

Stefania Sandoval va rebre la llicenciatura en química per la Universitat de l’Atlàntic (Colòmbia, 2009) i posteriorment va ser guardonada amb una beca de la Fundació Carolina per cursar un màster en química inorgànica i molecular a la Universitat d’Alcalá de Henares. Va obtenir el doctorat en ciència de materials per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB,
ICMAB, 2016) i actualment treballa com a investigadora postdoctoral al grup del doctor G. Tobías a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) en la síntesi i modificació de nous nanomaterials inorgànics per a aplicacions biomèdiques.

Judith Oró-Solé, Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

Judith Oró-Solé és doctora en química per la Universitat Autònoma de Barcelona (2008) i llicenciada en ciències químiques per la Universitat de Barcelona (1995). Actualment treballa a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) com a tècnica en microscòpia electrònica dins dels Serveis Cientificotècnics de l’ICMAB.

Àlvar Sánchez, Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física

Àlvar Sánchez és llicenciat en física (1987) i doctor (1992) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha fet estades de recerca al Reial Institut de Tecnologia (KTH) d’Estocolm (Suècia), i al National Institute of Standards and Technology (NIST) de Boulder i a les universitats de Stanford i Estatal d’Iowa, als EUA. Ha obtingut el reconeixement ICREA Acadèmia entre els anys 2013 i 2018. Actualment és catedràtic de física aplicada a la UAB.

Gerard Tobías Rossell, Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)

Gerard Tobías Rossell és llicenciat en química per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, 2000) i doctor (UAB, ICMAB, 2004). Va ser investigador visitant a The Ames Laboratory (EUA) i al centre d’Electron Microscopy for Materials Science (EMAT) (Bèlgica). Entre 2004 i 2009 va realitzar una etapa postdoctoral a la Universitat d’Oxford (Regne Unit). El 2009 es va incorporar a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), on actualment és investigador científic del CSIC i lidera el projecte NEST, subvencionat pel Consell Europeu de Recerca.

Descàrregues

Número

Secció

Articles