Celebrant el Premi Nobel de Química 2016: màquines moleculars

Autors/ores

  • Pablo Ballester Institute of Chemical Research of Catalonia (ICIQ). Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA)

Paraules clau:

Catenans, enllaç mecànic, màquines moleculars, molècules enfilades o entrellaçades, topologia molecular, rotaxans.

Resum

Aquest article vol servir per rendir tribut als investigadors guardonats amb el Premi Nobel de Química 2016. En ell es descriuen una sèrie d’exemples seleccionats a partir dels treballs d’investigació dels professors Jean-Pierre Sauvage, Sir Fraser J. Stoddart i Ben L. Feringa publicats abans de l’any 2000. Els resultats que es presenten demostren les enginyoses tècniques i estratègies sintètiques desenvolupades per aquests investigadors per a la construcció de molècules enfilades o mecànicament enllaçades i alquens altament congestionats, que constitueixen els elements estructurals fonamentals per al desenvolupament de les màquines i els motors moleculars.

Paraules clau: Catenans, enllaç mecànic, màquines moleculars, molècules enfilades o entrellaçades, topologia molecular,
rotaxans.

Biografia de l'autor/a

Pablo Ballester, Institute of Chemical Research of Catalonia (ICIQ). Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA)

Descàrregues

Número

Secció

Articles