Gènere, migració i mercat laboral: la redistribució transnacional del treball domèstic a Espanya i els límits de la integració social

Autores/as

  • Paloma More Department of Sociology III. Faculty of Political and Social Sciences. Complutense University of Madrid

Palabras clave:

gènere, migració, servei domèstic, integració social

Resumen

Resum: L'objectiu d'aquest treball és analitzar la complexa interrelació entre la situació discriminació de la dona al mercat de treball, la creixent demanda de serveis domèstics, i el procés d'integració de les dones migrants a Espanya. En termes relatius, Espanya és un dels països europeus amb major percentatge de treballadors domèstics i en part l'augment de la demanda de serveis domèstics en l'última dècada ha estat estimulat per les polítiques migratòries. El perfil dels treballadors es caracteritza per les altes taxes feminitzades, que són més del 90%, així com per l'augment de treballadors estrangers, que representa gairebé el 60% dels treballadors domèstics va declarar. Aquest sector es caracteritza per trets tradicionals i el servilisme com la tolerància al treball no declarat, l'alta proporció de empreadas domesticas internas o l'absència de contracts escrits. A més, els drets dels treballadors domèstics i els beneficis bàsics de benestar són inferiors als d'altres categories de treballadors assalariats. Aquesta proposta vol explorar la manera en què els patrons estructurals del mercat laboral a Espanya estan afectant les dones migrants d'integració econòmica.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Biografía del autor/a

Paloma More, Department of Sociology III. Faculty of Political and Social Sciences. Complutense University of Madrid

Doctoranda e Investigadora Predoctoral en Formación del programa FPI de la Universidad Complutense de Madrid. Realiza su tesis doctoral en el Departamento de Sociología III de la Facultad de Ciencias Políticas y Sociología de la UCM y es miembro del Grupo de Investigación Consolidado UCM Charles Babbage en Ciencias Sociales del Trabajo. 

Descargas

Publicado

2014-01-13