Itineraris escolars de joves immigrants d’ascendència sud-americana: una proposta de tipologies

Autors/ores

  • Andreu Termes López Grup de Recerca en Educació i Treball (GRET; de la Universitat Autònoma de Barcelona) i Càtedra Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats (de la Universitat de Barcelona)

Paraules clau:

sociologia, sociologia de l’educació, migracions, relacions interètniques, mètodes d’investigació social.

Resum

En aquest article es combinen dues aproximacions per tal de contextualitzar i entendre les transicions escolars —i en menor grau laborals— de joves immigrants sud-americans a Catalunya a la dècada del 2000. D’una banda, es presenten els itineraris escolars estadísticament més rellevants, obtinguts a partir de l’anàlisi estadística de l’Enquesta de transició educativoformativa i inserció laboral (ETEFIL), fonamentalment. I, paral·lelament, d’una altra banda, es presenten set trajectòries escolars de joves sud-americans que han arribat recentment a l’Hospitalet de Llobregat; aquestes trajectòries permeten il·lustrar a través de mecanismes explicatius aquests itineraris. Alguns d’aquests mecanismes fan referència a processos migratoris (dispositius d’acollida, diferències escolars en origen i en destinació, expectatives del professorat i efecte etiquetatge), discriminació i conflicte interètnic, característiques familiars, pressió del grup d’iguals, etc. Les set trajectòries són fruit d’un treball de camp que constà
d’un seguiment de tota una cohort de 4t d’educació secundària obligatòria (ESO) d’un petit institut del barri de la Florida de l’Hospitalet de Llobregat, al llarg de quatre anys (2007-2011).

Paraules clau: sociologia, sociologia de l’educació, migracions, relacions interètniques, mètodes d’investigació social.

Biografia de l'autor/a

Andreu Termes López, Grup de Recerca en Educació i Treball (GRET; de la Universitat Autònoma de Barcelona) i Càtedra Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats (de la Universitat de Barcelona)

Tècnic investigador.

Descàrregues

Publicat

2016-01-14

Número

Secció

Articles