Micotoxinas: una gestión del riesgo compleja Autores/as Sonia Marín Universitat de Lleida (UdL), Lleida Vicente Sanchis Universitat de Lleida (UdL), Lleida Francisco Molino Universitat de Lleida (UdL), Lleida Antonio J. Ramos Universitat de Lleida (UdL), Lleida Palabras clave: micotoxinas, seguridad alimentaria, cereales, cultivo, poscosecha, industria alimentaria. Resumen Las micotoxinas son metabolitos secundarios producidos por ciertos hongos presentes en productos agroalimentarios que provocan un conjunto de efectos agudos o crónicos adversos, como la genotoxicidad, la carcinogenicidad o la inmunosupresión, en humanos y animales. Causan pérdidas económicas importantes en la ganadería debido a la reducción de la productividad, el aumento de la incidencia de enfermedades, el daño crónico de los órganos vitales y la disminución del rendimiento reproductivo. En este artículo se revisan en la bibliografía los datos de incidencia en Cataluña y las estrategias de control aplicables a la mitigación de su presencia en alimentos. Para maximizar la seguridad de los consumidores y mejorar la sanidad animal, son necesarias estrategias para inhibir el crecimiento de hongos toxigénicos en los cultivos y reducir la presencia de micotoxinas. No es probable conseguir estrategias para la prevención y para el control de las micotoxinas mediante un solo tratamiento; hace falta una combinación de buenas prácticas agrícolas, condiciones de almacenamiento y control ambiental adecuadas y buenas prácticas de fabricación, que incluyan programas de aseguramiento de la calidad adecuados y métodos de descontaminación seguros. Los métodos más eficaces son los que evitan la infección por hongos y, en consecuencia, la producción de micotoxinas. Descargas Los datos de descargas todavía no están disponibles. Descargas PDF (Català) Número Núm. 52: juny 2022 Sección Agrofórum Licencia La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors. En el moment de lliurar els articles a Quaderns Agraris per sol·licitar-ne la publicació, els autors accepten els termes següents: — Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública (incloent-hi la comunicació a través de les xarxes socials) i distribució dels articles presentats per a ser publicats a Quaderns Agraris, en qualsevol forma i suport, i per qualsevol mitjà, incloses les plataformes digitals. El Comitè Editorial es reserva els drets d’acceptar o de refusar els treballs presentats i, igualment, es reserva el dret de fer qualsevol modificació editorial que consideri convenient. De ser acceptada pels autors, aquests hauran de lliurar l’article amb els canvis suggerits. — Els autors responen davant la ICEA de l’autoria i l’originalitat dels articles presentats. És a dir, els autors garanteixen que els articles lliurats no contenen fragments d’obres d’altres autors, ni fragments de treballs propis publicats anteriorment; que el contingut dels articles és inèdit, i que no s’infringeixen els drets d’autor de tercers. Els autors accepten aquesta responsabilitat i s’obliguen a deixar indemne la ICEA de qualsevol dany i perjudici originats per l’incompliment de la seva obligació. Així mateix, han de deixar constància en els articles que enviïn a la revista de les responsabilitats derivades del contingut dels articles. — És responsabilitat dels autors obtenir els permisos per a la reproducció sense restriccions de tot el material gràfic inclòs en els articles, així com garantir que les imatges i els vídeos, etc., han estat realitzats amb el consentiment de les persones que hi apareixen, i que el material que pertany a tercers està clarament identificat i reconegut dins del text. Així mateix, els autors han d’entregar els consentiments i les autoritzacions corresponents a la ICEA en lliurar els articles. — La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors. En tot cas, es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes si escau. — Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada. — La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.