La millora genètica vegetal a la Diputació de Barcelona , l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona i la Fundació Miquel Agustí: una història de cent anys

Autors/ores

  • Francesc Casañas-Artigas Fundació Miquel Agustí, Universitat Politècnica de Catalunya; Escola Superior d’Agricultura de Barcelona
  • Joan Casals-Missio Fundació Miquel Agustí, Universitat Politècnica de Catalunya; Escola Superior d’Agricultura de Barcelona
  • Joan Simó-Cruanyes Fundació Miquel Agustí, Universitat Politècnica de Catalunya; Escola Superior d’Agricultura de Barcelona

Paraules clau:

millora genètica, blat, blat de moro farratger, hortalisses, alfals, història.

Resum

La millora genètica dels organismes vius és un procediment lent i que necessita una inversió permanent de recursos. Organitzar l’estructura que requereix un programa de millora és complex i per tant s’ha de tenir prou tenacitat per a mantenir-la al llarg del temps, ja que si el procés es reinicia repetidament la rendibilitat és encara més baixa. A l’entorn de la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) s’han desenvolupat durant els darrers cent anys programes de millora genètica de plantes cultivades. Primer fonamentalment de blat, amb la voluntat decidida dels governants de la Mancomunitat i de la Generalitat de posar a disposició dels pagesos catalans els millors genotips per a incrementar els rendiments (anys 1912-1936). Malauradament, els avatars polítics van truncar la continuïtat d’aquesta voluntat modernitzadora. Recentment, la Fundació Miquel Agustí ha continuat la tradició de millora genètica vegetal vinculada a l’ESAB, amb la voluntat d’augmentar la disponibilitat de varietats d’hortalisses amb un valor sensorial elevat per als nostres pagesos. L’exploració de materials millorats en altres països com a candidats a cultivar-se a Catalunya, l’inventari, la caracterització i la selecció del material autòcton, i l’encreuament de material autòcton amb foraster de cara a generar variabilitat per a iniciar programes de selecció, són estratègies que s’han seguit repetidament en diferents espècies al nostre país. Ara toca evitar que de nou es trunquin els esforços esmerçats i, com ja s’està fent, cal incorporar tota la potència de les noves biotecnologies per a consolidar la nostra agricultura. La visió atrevida dels responsables polítics de començament del segle passat ens hauria d’inspirar per no tenir por de les innovacions que la tecnologia actual ja ens permet en el camp de la millora vegetal.

Paraules clau: millora genètica, blat, blat de moro farratger, hortalisses, alfals, història.

Descàrregues

Número

Secció

Articles