1r Congrés sobre agricultura, alimentació i medi ambient: la indústria agroalimentària a Catalunya 2004 Autors/ores Isabel Gomar i Jiménez Resum Amb unes vendes netes, l'any 2004, de 16.828 milions d'euros, la indústria agroalimentària de Catalunya se situa com a primer sector del complex industrial català, amb un 17 % del total. El sector carni aporta una tercera part d'aquest total agroalimentari. Igualment important és el sector agroalimentari com a generador de llocs de treball, amb una plantilla de 77.300 persones, repartida per tot el territori en gairebé 3.000 establiments amb assalariats. Així mateix, cal assenyalar que en la composició del valor afegit brut (VAB) del sistema agroalimentari català, l'aportació de la indústria agroalimentària és d'un 66,5 %, enfront del 33,5 % de la participació del sector agrari. En el conjunt d'Espanya les vendes agroalimentàries de Catalunya ocupen igualment una posició dominant, ja que encapçalen la classificació de les comunitats autònomes, tant pel que fa a vendes, amb un 23,1 % del global, com en relació amb el nombre de treballadors (20,9 % del total). L'evolució del comerç exterior de la indústria agroalimentària catalana segueix un increment continu dels intercanvis. El principal destinatari i proveïdor d'aquests fluxos comercials és la Unió Europea, amb un 74 % del total. Per sectors agroalimentaris, cal destacar els forts superàvits que presenten les partides de vins i caves, i de la carn i els productes carnis. D'altra banda, destaca el dèficit comercial del peix, la llet, les altres begudes alcohòliques i els altres productes alimentaris, que configuren una taxa de cobertura global del comerç exterior del 87,4 %. El consum per càpita del conjunt de productes alimentaris l'any 2004 a les llars catalanes se situa al voltant dels 752 kg-l, la qual cosa suposa una despesa per càpita de 1.530 euros. Amb una inversió total de 738 milions d'euros, les indústries agroalimentàries a Catalunya presenten l'any 2004 una ràtio inversions-vendes netes del 4,3 %. Descàrregues Text complet Publicat 2007-02-14 Número Núm. 30: desembre 2006 Secció Agrofòrum Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista QUADERNS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a QUADERNS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.