Estudi del potencial de segrest de carboni del cultiu de fruita fresca a la comarca del Segrià

Autors/ores

Paraules clau:

segrest de carboni, crèdits de carboni, descarbonització, economia circular, fruiters, biocombustibles.

Resum

Els petits productors de fruita fresca de la comarca del Segrià afronten dificultats econòmiques degudes als baixos preus de venda, l’augment dels costos de producció i les inclemències climàtiques. Quan les plantacions s’arrenquen, a manca d’alternatives viables, la crema de les restes és una pràctica habitual, la qual comporta impactes ambientals significatius. Aquest estudi proposa una metodologia per valoritzar aquests residus orgànics mitjançant la seva transformació en biocombustible per generar energia tèrmica, reduir la dependència de combustibles fòssils i contribuir a la descarbonització del sector agrícola. A més, aquesta alternativa pot esdevenir un complement econòmic per als productors. S’ha estimat la quantitat de biomassa per a transformació, disponible anualment a la comarca, i el resultat és un potencial productiu de 814 TJ/any, que equival a més de 27 milions de litres de gasoil. També s’ha calculat la demanda energètica de les explotacions ramaderes de porcí i aviram d’engreix, i s’ha demostrat que les restes de poda poden cobrir-la totalment. A més, el calendari de disponibilitat de restes de poda coincideix amb els mesos de demanda energètica de les explotacions i no es presenten problemes de dispersió territorial. Pel que fa al carboni orgànic del sòl, s’ha utilitzat el model Roth C per inferir les existències en quatre escenaris l’any 2040, amb pràctiques de maneig que podrien generar fins a 2.264 €/ha i 1.864 €/ha després de vint anys per a fruiters de pinyol i de llavor, respectivament, en crèdits de carboni. S’ha fet una avaluació econòmica dels costos de diferents pràctiques de maneig possibles, els resultats de la qual confirmen la viabilitat econòmica de pràctiques de maneig beneficioses per al medi ambient, en diferents casuístiques d’explotacions. Aquestes pràctiques poden impulsar l’economia circular al territori, revalorar subproductes dins d’un cicle curt i contribuir al segrest de carboni.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Número

Secció

Articles